BEVEREN-WAAS / TEMSE – Het Waasland maakt zich op voor een nieuwe wespenplaag. Alleen al deze maand liepen er zo’n tweehonderd meldingen binnen. Ondertussen probeert brandweerman Arno Annecour uit Temse zijn collega’s te ontlasten met een professionele verdelgingsdienst.
Het is een publiek geheim dat weinig brandweermannen ervoor staan te springen om wespennesten te verdelgen. Het ondermijnt hun takenpakket op het vlak van hulpverlening, is tijdrovend en bovendien niet zonder risico. Toch zullen de hulpdiensten de komende dagen en weken opnieuw overstelpt worden met oproepen voor het uitroeien van wespennesten.
Alleen al deze maand liepen er bij de Hulpverleningszone Waasland zo’n tweehonderd meldingen binnen. En dat is nog maar het begin, weet Arno Annecour uit Temse, die al acht jaar als beroepsbrandweerman actief is in Gent en als vrijwilliger in het Waasland. Hij startte in maart van dit jaar het wespenverdelingsbedrijf Wespen Waasland op.
“Met het warme weer van de voorbije dagen is de wespenplaag echt gestart”, zegt hij. “De larven vliegen nu uit en de nesten die ik zie, worden alleen maar groter. De maanden augustus en september worden piekperiodes.”
Toch zal de wespenplaag dit jaar minder hevig zijn dan tijdens de voorbije twee jaar. Toen kon de brandweer de oproepen voor wespennesten nauwelijks nog bijhouden. “In 2017 en 2018 hadden we al extreem warm weer in april en in mei. Daardoor waren de wespennesten er al veel vroeger dan normaal.”
Met zijn privébedrijfje is Annecour een van de weinige professionele wespenverdelgers in het Waasland. Concurrentie voor de brandweer is het volgens hem niet. Integendeel. “Als mensen mij inschakelen heeft de brandweer meer tijd om zich toe te leggen op zijn kerntaken”, ondervindt hij. “Ik heb van mijn collega’s nog nooit negatieve commentaar gekregen. Het is een win-winsituatie. Ook voor de mensen is het interessanter, want ik ben sneller ter plaatse en goedkoper dan de brandweer.” (Bron:HN/GVA – Bert Foubert)