TEMSE/ZELE – Het land van de landbouwers wordt kaalgevreten door houtduiven. De landbouwers hebben nu formeel hulp gevraagd aan de gemeente, die een jachtvergunning voor het jaar door zal aanvragen. Een druppel op een hete plaat, volgens Vlaamse Vogelbescherming.
De Temsese landbouwers hebben het gehad met de houtduiven. De vogels eten te veel van hun gewassen, zaden en granen op en vernielen ook de planten. Aangezien een vogelverschrikker niet goed genoeg werkt stapte Landbouwoverleg Temse naar het gemeentebestuur. Samen zoeken ze naar een oplossing om de houtduiven van de akkers weg te houden.
“Na tien maanden van noeste arbeid kijken de boeren, fier als een gieter, uit naar hun veelbelovende oogst”, staat te lezen in een brief van Landbouwoverleg. “Helaas kijken er, voor de boer in kwestie, minder leuke gasten mee. Met die gasten bedoel ik duiven van allerlei pluimage die in enorme getallen de graanpercelen teisteren. Die verdomde beesten richten gigantisch veel schade aan. Die graanminnende vogels spreiden hun vleugels en strijken tijdens hun landing in het graanveld heel wat aren plat. Ze pikken er haastig de beste graantjes uit en laten de rest vertrappeld achter.”
“Het is de laatste vijf jaar echt schandalig. Soms is de helft van heel het veld onbruikbaar of opgegeten. Als ze klaar zijn met de tarwe trekken de duiven naar de gerstvelden. En als dat op is of geoogst duiken ze in de stallen. Al laat je de deur op een kier staan, de duiven vinden hun weg wel.”
Schepen van Landbouw Hugo Maes (CD&V) erkent het probleem en schiet in actie. “Begin augustus houden we een overleg met Agentschap Natuur en Bos om een permanente vergunning aan te vragen voor het schieten van houtduiven gedurende het hele jaar”, zegt schepen Maes. “We zijn vergeven van houtduiven en de landbouwers lijden veel schade.”
Weinig zin
De duiven kunnen dus geschoten worden door erkende jagers, mits de juiste vergunningen. “Een druppel op een hete plaat”, klinkt het bij de Vlaamse Vogelbescherming. “De houtduif doet het heel goed en het schieten van die extra vogels zal het probleem niet oplossen. Er kan beter geïnvesteerd worden in de preventie om de dieren er sowieso weg te houden. Dat zal meer opbrengen voor beide partijen. Elk jaar worden er duizenden houtduiven geschoten, maar de schade bij de landbouwers blijft quasi dezelfde.”
De gemeente Zele kondigde net ook aan dat ze de rattenbestrijding inschakelen om de overlast door duiven in het centrum aan te pakken.
(Bron: HN/GVA – Dieter Verschooren)