TEMSE – Als het van het schepencollege afhangt, schakelen ook Temsenaren binnenkort over van huisvuilzakken naar slimme containers van het Diftar-systeem. De beslissing wordt later deze maand door de gemeenteraad genomen.
“In gemeenten waar Diftar wordt ingevoerd stelt men een daling van minstens 25% huisvuil vast”
Sven Peeters, directeur MIWA
Bij Diftar (kort voor gedifferentieerd tarief, nvdr.) betaalt u per kilo huisvuil in de container, in plaats van een vaste kostprijs per huisvuilzak. Via een chip wordt het nettogewicht van de persoonlijke afvalcontainer aangerekend. Het systeem wordt vanaf 1 juli ingevoerd in de vier andere gemeenten van afvalintercommunale MIWA, en ook het schepencollege van Temse heeft zich principieel akkoord verklaard met een instap in het systeem. Als de gemeenteraad die beslissing later deze maand goedkeurt, zou Diftar begin 2020 ingevoerd kunnen worden.
“Door een half jaar later dan de andere gemeenten te starten, zullen een groot deel van de kinderziektes al opgelost zijn”, meent schepen van Leefmilieu Hugo Maes (CD&V).
Eensgezindheid
In de vorige legislatuur was er nog discussie over het al dan niet omschakelen naar containers, maar daar lijkt nu wel eensgezindheid over te zijn.
MIWA-directeur Sven Peeters gaf maandagavond op de commissie Leefmilieu al een toelichting over de motivaties achter het Diftar-principe.
“In de MIWA-gemeenten wordt jaarlijks gemiddeld 161,3 kilo huisvuil per persoon opgehaald. In Temse is dat jaarlijks 159,5 kilo per inwoner. Volgens de nieuwe normen van OVAM moet dat getal tegen 2022 zakken naar 143 kilo. Dat lijkt ons zeker haalbaar, aangezien momenteel 40% van wat bij het restafval belandt daar niet thuishoort. Door het Diftar-principe willen we de bevolking aansporen om beter te sorteren, rekening houdend met de soepelere regels rond GFT en ook PMD vanaf juni dit jaar. In andere gemeenten waar Diftar wordt ingevoerd, stelt men een daling van minstens 25% huisvuil vast. En dat wordt echt niet allemaal gesluikstort.”
De precieze details rond de invoering van Diftar zullen trouwens na de eventuele goedkeuring door de gemeenteraad vastgelegd worden. MIWA zal daar eind augustus, begin september dan ook gericht over communiceren naar alle inwoners.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)
wat moeten mensen doen die in een app wonen op de tweede of derde verd, die geen plaats hebben ??