Buurtbewoners in Elversele niet opgezet met zoveelste ‘compacte’ verkaveling

Bouwaanvragen ingediend voor drieëntwintig woningen
ELVERSELE – Buurtbewoners staan sceptisch tegenover de bouwaanvragen die zijn ingediend voor in totaal 23 nieuwe woningen in hun straat. De plannen werden deze week voorgesteld.

Uitkijken naar nieuwe buren doen de bewoners van de Sint-Margrietstraat en Bokmolenstraat nog niet. Dat de verkavelingen woongebied zijn wisten ze, maar ze stellen zich vragen bij het aantal woningen dat erbij komt. De bouwaanvraag voor vijftien woningen op een ingesloten perceel zijn al goedgekeurd door het college, de bouwaanvraag voor de overige acht op een hoekperceel loopt nog.

“In de buurt staan allemaal open bebouwingen. Nu komen daar ineens aangesloten woningen bij die bovendien een bouwlaag hoger zijn. Ook elders in de straat werd recent gebouwd, wat het totaal op meer dan vijftig brengt. En dat terwijl de toegangswegen slechts drieënhalve meter breed zijn. Dat maakt het ’s ochtends en ’s avonds gevaarlijk voor de schoolgaande jeugd, wanneer iedereen tegelijk van en naar het werk vertrekt”, stellen bewoners Hubert en Marijke Verbeke. Een andere bezorgdheid is wateroverlast. De straten in Elversele stonden in het verleden al blank na hevige regenval. “Met zo veel woningen erbij zal dat volgens ons alleen maar verslechteren.”

Heel wat bezorgdheden

Nu de tweede aanvraag loopt, organiseerde projectontwikkelaar IPON een infovergadering voor de buurt. “Bij de eerste aanvraag hebben we de directe buren persoonlijk gecontacteerd”, zegt projectontwikkelaar Caroline Van Adorp. “Toen we merkten dat er heel wat bezorgdheden waren bij de buurt, hebben we beslist om deze vergadering te organiseren.”

“In een buurt vol open bebouwingen komen plots aangesloten woningen die een bouwlaag hoger zijn”
Hubert en Marijke Verbeke, buurtbewoners

Volgens Van Adorp wordt met alle bezorgdheden rekening gehouden. “De toegangsweg is bestudeerd en we hebben tellingen gehouden. De weg is breed genoeg voor lokaal verkeer, en het is een rustige straat. Bovendien bevinden alle parkeergelegenheden van de nieuwe woningen zich op de kavel.”

“Wat de wateroverlast betreft, zal dit project de toestand verbeteren. Nu zijn er enkel smalle grachten om water op te vangen. Wij gaan die grachten uitbreiden en regenputten en infiltratieputten plaatsen. Zo wordt meer water opgevangen en gerecupereerd voordat het in de rioleringen terecht komt, wat de kans op overstromingen verkleint. Daarnaast werken we zo veel mogelijk met waterdoorlatende verharding.”

Volgens de ontwikkelaar kunnen er perfect 23 woningen op de kavels komen. “Het oorspronkelijke plan bevatte zelfs acht woningen extra, maar die zijn er na tussenkomst van het gemeentebestuur uitgehaald. Dit project kadert binnen de visie van de Vlaamse Bouwmeester, die stelt dat dorpen versterkt moeten worden door meer woningen te creëren op minder ruimte.” (Bron:  + foto HN/GVA – Mattias Goossens)

Buurtbewoners zijn bezorgd

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *