TEMSE – Vier plaatsen in het Waasland lagen zaterdag 2 juni onder vuur van ‘Plastic Attack’. Actievoerders vroegen klanten van supermarkten om zo weinig mogelijk producten met plastic te kopen en zamelden verpakkingen in. Dat leverde in Temse twee volle karren plastic op. De gemeente, intercommunale MIWA en Colruyt starten deze zomer met de verdeling van wasbare stoffen zakjes voor groenten en fruit.
Met acties in Hamme, Lokeren, Sint-Niklaas en Temse was het Waasland goed vertegenwoordigd in de lijst met 28 deelnemende steden en gemeenten van ‘Plastic Attack’.
In Temse stonden vrijwilligers van Tesamen en PVDA van 11 tot 16 uur aan de ingang van supermarkt Colruyt, waar ze klanten aanspoorden om hun plastic achter te laten. In ruil daarvoor maakten ze kans op een volledig plasticvrije geschenkenmand vol streekproducten. Toch bleken sommige klanten gehecht aan hun plastic uit praktische overweging, zoals bij petflessen. Ook voor diepvriesartikelen of chips was er geen alternatief.
Hilde Tersago uit Puurs probeerde zo veel mogelijk in dozen te stoppen. “Thuis hebben we sinds kort een roze zak voor plastic en je verschiet ervan hoe snel die vol zit met plastic die anders bij het restafval zou belanden. Ik probeer zo weinig mogelijk groenten en fruit te kopen die in extra plastic verpakt zijn, maar ik heb de indruk dat mensen dat liever hebben. Het ziet er dankzij de plastic properder uit, aangezien de plastic beschermt tegen vingers van andere klanten.”
Bij Colruyt starten ze in de loop van het jaar een experiment met stoffen zakjes, verklapt gerant Wim Verstreken. “Die zijn nu al verkrijgbaar bij Bio Planet. We gaan het in een paar winkels uittesten om te kijken hoe de klanten erop reageren. Wel zijn we vorige week begonnen met het gebruiken van kleinere en dunnere plastic zakjes in onze versafdeling, om zo over heel België jaarlijks honderd ton plastic te besparen. We willen ook nadenken over plastic in het algemeen, maar het moet economisch ook werkbaar zijn. Wat veel klanten niet weten, is dat verpakkingsplastic van bijvoorbeeld flessen gratis teruggebracht kan worden naar de winkel. Maar daar maakt bijna niemand gebruik van.”
Deze zomer zal de gemeente ook zelf starten met het uitdelen van wasbare stoffen zakjes. Die kunnen gebruikt worden als alternatief voor de plastic groenten- en fruitzakjes. “Afvalintercommunale MIWA verdeelt die onder alle vennoten”, legt schepen van Duurzaamheid Franky De Graeve (CD&V) uit. “We hebben er nu zo’n vijfhonderd die we gaan verdelen op kleinschalige evenementen en marktacties. Tegen het einde van de zomer hopen we ze op grote schaal te verspreiden onder de inwoners.”
Bron: HN/GVA – Mattias Goossens
Meer foto’s, klik hier