TEMSE – De start van het herdenkingsjaar voor de legendarische broers Van Raemdonck dat onlangs plaats vond in de feestzaal van het gemeentehuis kreeg een heel persoonlijke toets met de aanwezigheid van heel wat familieleden, die actief aan de plechtigheid deelnamen. “We merken dat het verhaal van de beide broers nog altijd leeft in Temse.”
Het blijft voor onze familie erg bijzonder
Bert en Kathleen Van Raemdonck
Het is later deze maand precies honderd jaar geleden dat de Temsese broers Frans en Edward Van Raemdonck sneuvelden aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De herdenking daarvan begon zondag niet toevallig in het gemeentehuis. Dat werd gebouwd op de plaats waar vroeger het huis van de familie Van Raemdonck stond.
De bijzondere omstandigheden van hun overlijden zorgden ervoor dat ze de geschiedenis in gingen als symbolen van broederliefde en Vlaamse strijd. Net als de andere frontsoldaten maakten zij alle ellende van de oorlog mee. Ze overleefden onder meer de eerste Duitse aanval met stikgas. Naarmate de oorlog vorderde werden ze steeds meer geconfronteerd met de achteruitstelling van de Vlaamse soldaten. In de nacht van 25 op 26 maart 1917 moest hun compagnie een raid uitvoeren op Stampkot, vlak bij Ieper, een levensgevaarlijke opdracht. Ze maakten de afspraak samen te overleven of samen te sneuvelen. Na de raid keerde enkel Edward terug. Radeloos ging hij terug het niemandsland in, op zoek naar zijn broer. Achttien dagen later vonden Belgische verkenners drie lichamen: de broers en de Waalse korporaal Amé Fiévez. Rond de broers groeide snel een mythe, vertrokken bij hun zogenaamde ideale broederdood.
Broederliefde
Tijdens de plechtigheid in het gemeentehuis zondag noemde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) de broers zeer goed gekozen symbolen. “De ideale broederliefde blijkt uit Edwards wanhoopspoging om zijn broer weer te vinden. Tégen het bevel van zijn overste en de waarschuwingen van strijdmakkers in, gaat hij op gevaar van zijn leven op zoek naar zijn broer. Hij bekoopt het met zijn leven. De briefwisseling van Frans Van Raemdonck is de spiegel van een politiek bewust wordende jongeman, die verontwaardigd de achteruitstelling van het Vlaamse volk vaststelt. Zijn evolutie is representatief voor het bewust wordende Vlaanderen”, motiveert Luc De Ryck, die een boek schreef over de broers. Tijdens de herdenking werd ook een nieuwe strip over de broers voorgesteld, onder de titel ‘Verminkte Vleugels’. Tegelijk werd een nieuwe postzegel gelanceerd, met daarop de foto’s van beide broers.
Opvallend was de actieve deelname van de familie. Er was een optreden met de bekende muzikant Jokke Schreurs, een achterneef van de broers. Bert en Katleen Van Raemdonck, achterachterneef en -nicht, brachten gedichten van Frans. “Het blijft voor onze familie een bijzonder gegeven. We merken dat het verhaal van de beide broers nog altijd leeft in Temse, al is dat bij de jeugd wel iets minder”, beseffen Bert en Katleen.
Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet