Tielrode massaal tegen verkaveling Roomacker
Komende zondag 12 februari protestwandeling van op het kerkplein naar de site
TEMSE/TIELRODE – Na Sint-Niklaas enkele maanden geleden spreekt deze maand ook in Temse voor het eerst een burger tijdens de gemeenteraad. Dat is het gevolg van het massaal protest tegen de geplande verkaveling Roomacker in deelgemeente Tielrode.
“Het is de eerste keer dat we met een burgerinitiatief worden geconfronteerd op de gemeenteraad”
Burgemeester Luc De Ryck (CD&V)
Er waren ruim 300 handtekeningen nodig om in het kader van een burgerinitiatief gehoord te worden in de Temsese gemeenteraad, maar de Tielrodenaren slaagden er in vijf dagen tijd in om maar liefst 970 handtekeningen te verzamelen.
Een inwonersdelegatie trok gisteren met de verzamelde handtekeningen naar burgemeester Luc De Ryck (CD&V). De 970 ondertekenaars maken zich zorgen over de plannen voor een verkaveling van 116 woningen tussen de Kerkstraat en Hofstraat, tegen provinciaal domein Roomacker.
Ontwikkelaar Matexi voerde tijdens een infovergadering twee weken geleden nog aan dat de verkaveling gepland is in woonuitbreidingsgebied en dat er buffers komen die een einde moeten maken aan de wateroverlast, maar de Tielrodenaren bleken niet onder de indruk.
“In naam van een bijzonder bezorgde groep van bewoners willen we ons verzet tegen verkaveling Roomacker ter sprake brengen op de volgende gemeenteraad. Dat we 970 handtekeningen verzamelden, bewijst de grote bezorgdheid”, voerde bewoner Joris Neven namens de ondertekenaars aan.
Hij overliep de voornaamste bezwaren. “Het uitzicht op een voor Vlaanderen uniek landschap verdwijnt voor altijd. In totaal staan er in Tielrode nu al 600 nieuwe woongelegenheden gepland, waarvan de behoefte niet is aangetoond en die het dorp verminken. De bestaande infrastructuur is nu al ontoereikend en dus zeker niet bestand tegen de overlast die de nieuwe verkaveling met zich meebrengt. De voorziene oplossingen voor de zeer specifieke waterproblematiek zijn niet voldoende om de negatieve impact van de verhardingen op te vangen. Ten slotte is er ook de extra druk op de zeldzame fauna en flora in provinciaal domein Roomacker.”
“Democratisch recht”
Voor burgemeester De Ryck was het de eerste keer dat hij met een burgerinitiatief werd geconfronteerd. “We hebben dit nog nooit meegemaakt. Op dit ogenblik bekijken we de procedure en die zullen we volgen zoals het hoort”, verzekerde de burgemeester, die de aanpak van de delegatie prees.
“Jullie hebben gelijk dat jullie gebruikmaken van jullie democratisch recht. Het is duidelijk dat veel Tielrodenaren niet enthousiast zijn, om het voorzichtig uit te drukken. Dit hebben jullie goed toegelicht en geargumenteerd, op een heel waardige manier.”
Wie het woord zal voeren tijdens de gemeenteraad, is nog niet beslist.
Bron: NH/GVA – GVV