TEMSE – Het bouwkundig erfgoed vormt een bijzondere aantrekkingspool. Doorgaans vallen alleen de grote(re) werken (en gebouwen) op, maar vaak zijn er ook kleine(re) werken die verdienen in de kijker geplaatst te worden.
De woning Kasteelstraat 14 is een voorbeeld. Het is een huis uit la belle époque, dat vooral bekend was als apotheek. Is het hele bouwwerk in zijn geheel markant en representatief voor zijn bouwperiode, dan zijn dat ook meerdere details. Eén daarvan is de deur.
Toen Kristof Peerens de nieuwe eigenaar werd, renoveerde hij de woning op meerdere plaatsen. De voordeur was een imposant, vol eiken exemplaar, met tal van details in houtsnijwerk. Jammer genoeg had de tand des tijds de deur zodanig aangetast, dat renovatie nagenoeg onmogelijk bleek. Er was geen ander alternatief dan de deur te vervangen door een nieuw exemplaar. Gelukkig zat er in de vriendenkring van de eigenaar iemand die al lange tijd gepassioneerd met houtsnijwerk bezig was, en hiervoor een jarenlange opleiding had genoten: Freddy De Greif.
Op basis van de originele houtstructuren die op de oorspronkelijke deur waren gelijmd, is hij er met veel geduld en deskundigheid in geslaagd om de sierlijsten op quasi perfecte wijze te reproduceren, zodat het mogelijk werd om het schrijnwerk van de woning opnieuw in ere te herstellen en de gevel in zijn geheel terug tot zijn recht te laten komen.
Heel wat passanten hebben al met grote ogen (op) gekeken naar het resultaat. Freddy De Greif (°Temse, 1957), technicus van beroep, volgde aan de academie van Temse 8 jaar (2004-2012) beeldhouwen bij Philippe Crépain. Hij houdt van traditionele, klassieke kunst en kopieert graag authentieke kunstwerken en curiosa. Momenteel bouwt hij een viool. Hij is met zijn werk nog nooit naar buiten getreden.