Gemeentebestuur wil dringend overleg met provincie
Vloedgolf overstroomde ook centrum van het dorp
TEMSE – Het gemeentebestuur van Temse is woedend nadat deelgemeente Tielrode voor de derde keer in drie weken geteisterd werd door een water- en modderstroom. De vorig weekend geplande ingrepen om nieuwe overlast te voorkomen werden door de provincie geannuleerd.
Woede en ontreddering vorige zondag in Tielrode, toen alweer een kolkende stroom van water en modder zich via de Heymanstraat en Kerkstraat naar het centrum van de gemeente stortte. Water en modder stroomden, mede als gevolg van erosie, naar beneden van hoger gelegen velden. Daarbij werden beschadigingen aangericht en enkele zwembaden, die nog maar pas gereinigd waren na de overlast twee weken geleden, veranderden opnieuw in modderbaden.
Schepen Hugo Maes (CD&V), zelf Tielrodenaar, was even gefrustreerd als zijn dorpsgenoten. “Ik ben woedend”, stelde de schepen onomwonden, terwijl hij de ravage vaststelde. “Dit had mogelijk voorkomen kunnen worden. We hadden een aannemer aangesteld om vorige zaterdag werken uit te voeren. Het was de bedoeling om kokosmatten te plaatsen aan de hoger gelegen akkers, waar de problemen ontstaan. Kokosmatten houden de modder en het water tegen. Als die de kans niet krijgen om snelheid te maken, krijg je ook geen overlast. We zouden de kokosmatten vrijdag ophalen. Maar de erosiecoördinator van de provincie, met wie we samenwerken op dit vlak, liet donderdagavond weten geen toestemming te geven voor het aanbrengen van zulke kokosdammen”, zuchtte schepen Maes.
Subsidie op komst
Het gemeentebestuur nam zelf nog wel een aantal maatregelen. “We plaatsen strobalen op de velden: die absorberen water en kunnen de stroom vertragen. Aan de grachten plaatsen we paaltjes om de modder op te vangen. Het volstond niet. Met de kokosmatten was het wellicht wel gelukt. In het verleden was er ook hinder in Elversele, maar na het aanbrengen van kokosmatten is dat niet meer het geval.”
Voor de schepen is de maat vol. “Tielrode heeft genoeg ellende gehad. We vragen een dringend overleg met het provinciebestuur. We willen maatregelen en we willen weten waarom we de nodige maatregelen niet mochten uitvoeren van de erosiecoördinator.”
Uitgerekend gisteren kondigde minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) aan dat Temse 21.880 euro subsidie krijgt, om erosie te voorkomen.
“Erosie vormt een bedreiging voor de bodemkwaliteit en veroorzaakt water- en modderoverlast. Met de subsidie kan Temse de nodige expertise voor het bestrijden van erosie in huis houden.”
Het Temsese vertrouwen in die expertise kreeg zondag wel een deuk. De coördinator was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Ook in de Pastorijstraat, St-Jozefstraat en een deel van de Gentstraat had men last van de vloedgolf.
Wij kregen enkele foto’s doorgestuurd van een bewoner, klik hier
Bron: HN, GVV