TEMSE – Het burgerinitiatief Roomacker strijdt nu al bijna zeven jaar tegen de bouw van woningen aan het gelijknamige natuurgebied. Maandagavond kreeg het de kans om zijn grieven toe te lichten tijdens de gemeenteraad. Daarvoor verzamelde het burgerinitiatief 450 handtekeningen. “De plannen hebben een ontoelaatbare impact op de natuur van het provinciaal domein”, zegt Marijke Windey, die het woord nam.
Eerder deze maand werd aangekondigd dat de plannen voor de bouw van meer dan honderd woningen werden teruggeschroefd naar twintig woningen. De gemeente was erin geslaagd om met projectontwikkelaar Matexi, de eigenaar van de gronden, een ruilvoorstel te realiseren.
Matexi kan nu op de Dacca-site in het centrum van Temse een project opstarten, waardoor de ontwikkeling op de Roomacker drastisch werd ingeperkt. “Dat is een oplossing om de Roomacker zo veel mogelijk van verdere ontwikkeling te vrijwaren”, sprak schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen (Open VLD) toen.
Open ruimte vrijwaren
De oplossing kreeg weinig bijval van burgerinitiatief Roomacker. Dat blijft pleiten voor een andere en betere aanpak.
Maandagavond mochten leden van het burgerinitiatief hun visie toelichten op de gemeenteraad. Daarvoor moesten ze vooraf wel minstens driehonderd handtekeningen verzamelen, maar daar gingen ze met 450 stuks ruim boven. De raadszaal zat afgeladen vol met sympathisanten. Het ging er sereen aan toe. Het burgerinitiatief wil dat de gemeente niet te hard van stapel loopt en een afwachtende houding aanneemt.
Marijke Windey van het burgerinitiatief nam het woord.
“We willen de weinige open ruimte vrijwaren van verdere ontwikkeling. De huidige locatie waarop de twintig woningen zullen komen, neemt voor iedereen in de Hofstraat het zicht weg op de Roomacker”, licht Marijke toe.
Voorts heeft het burgerinitiatief vragen bij de impact op de verkeersveiligheid en de waterinfiltratie. “De Hofstraat is een smalle, landelijke weg die niet geschikt voor intensief transport”, zegt Marijke.
Bijkomend vreest de beweging dat de bouw van de eerste woningen de deur openzet voor verdere ontwikkeling. “We hebben geen enkele garantie dat het bij die twintig woningen zal blijven”, klinkt het. “We ieveren ervoor om de tijd te nemen en alle alternatieven te onderzoeken en ook bij hogere overheden te vragen naar subsidies en premies.”
Verdere natuurontwikkeling
Schepen Wim Van Rossen benadrukte in zijn repliek dat het gemeentebestuur bij dit project niet over één nacht ijs is gegaan.
“We zijn erin geslaagd om zeven hectare bouwgrond te vrijwaren voor ontwikkeling”, zegt hij. “Samen met de steenbakkerij in Steendorp komt dit op een totaal van 25 hectare dat uit zijn harde bestemming weggehaald is. Dat is een grote inspanning voor een gemeente als Temse.”
De schepen probeerde het burgerinitiatief gerust te stellen: er zijn geen verdere bouwplannen. “De gemeente wordt met dit plan eigenaar van de andere percelen. We hebben zo de touwtjes in handen voor de verdere natuurontwikkeling op die locatie en dat zijn we ook van plan”, aldus de schepen. (Bron: HN/PVH)