Lot van politiezone is onzeker maar dankzij nieuwbouw is commissariaat wel “Klaar voor de toekomst”

TEMSE – Tien jaar na de eerste plannen is de nieuwbouw bij het huidige politiecommissariaat op de Zaat in Temse een feit. Met aanwezigheid van heel wat prominenten uit Het Waasland werd het gebouw donderdag 9 november officieel ingehuldigd door provinciegouverneur Carina Van Cauter, burgemeester Hugo Maes van Temse, burgemeester Antoine Denert van Kruibeke en korpschef Wim Pieteraerens.

“Het gebouw is klaar voor de toekomst”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V). Volgens de burgemeester is die toekomst een fusie met de politiezone Waasland-Noord.

Het bestaande politiecommissariaat aan het AC De Zaat kreeg dus een uitbreiding.

Beste garantie

Het bestaande gebouw kon niet meer tegemoetkomen aan de huidige taken en voorzieningen van het korps”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Het gemeentebestuur moest dus uitkijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Er werd gekozen voor een extra aanbouw en het resultaat is schitterend. Het gebouw is klaar voor de toekomst.”


De opening van de nieuwbouw voor de politiezone gebeurde met gemengde gevoelens.

“Door de fusie van Kruibeke met Beveren en Zwijndrecht houdt de politiezone in 2025 op te bestaan. Maar dit is zeker geen overbodige investering geweest”, benadrukt Hugo Maes. “Deze nieuwbouw is net de beste garantie dat de politie hier ook in de toekomst verankerd zal blijven.”

“Het gebouw is destijds gerealiseerd op basis van de toenmalige samenstelling van het korps maar intussen zijn er heel wat mensen bijgekomen”, zegt korpschef Wim Pieteraerens. “Het personeelsbestand is ondertussen met 10 procent toegenomen. Reeds in 2014 is het eerste zaadje geplant voor deze nieuwbouw en heb ik het bestuur gevraagd om het commissariaat uit te breiden. We hadden vooral nood aan extra bureelruimte maar ook bijkomende kleed- en sanitaire ruimtes voor vrouwen. Vergaderruimte stond eveneens hoog op het verlanglijstje. De grootste zaal bood slechts plaats aan 12 personen. Hierdoor moesten we steeds uitwijken naar het administratief centrum.”

Dubbel gevoel

De nieuwbouw met drie bouwlagen naast het huidig commissariaat heeft de meeste wensen van de politiezone ingelost.

“Op de bovenste verdieping is een grote polyvalente zaal en op het gelijkvloers werd ook ruimte gemaakt voor een eigen dojo. Dat is een trainingsruimte om zelfverdedigingstechnieken aan te leren”, klinkt het. Het personeel moet nu niet langer uitwijken naar de sporthal voor het trainen van technische en tactische oefeningen. Het plant kreeg een videowall en in de garage kunnen acht wagens staan. Aan de uitbreiding hangt een kostenplaatje van zo’n 2 miljoen euro.

In het nieuwe deel is heel wat extra bureelruimte

Korpschef Wim Pieteraerens stelde met trots de nieuwbouw voor, maar dat deed hij wel met een dubbel gevoel.

“Het bestaande commissariaat barstte uit zijn voegen. Met dit nieuwe gedeelte is het commissariaat klaar voor de uitdagingen die liggen te wachten”, sprak hij. Er was ook een keerzijde aan zijn gevoel van trots wegens het uiteenvallen van de politiezone Kruibeke-Temse door de nakende fusie van Kruibeke met Beveren en Zwijndrecht.

Spannende tijden

“De toekomst van het gebouw en de medewerkers is hierdoor onzeker. Ik hoop dat er heel snel een einde komt aan deze onzekere toestand”, aldus de korpschef. Pieteraerens sprak vol lof over zijn ‘gouden team’ dat hij zal verlaten om vanaf 1 januari 2024 een nieuwe functie te bekleden als korpschef van de politiezone Ninove.

“Het zijn woelige tijden voor het korps maar soms moet je verstand boven emotie plaatsen en de eigen stoel durven loslaten”, stelde gouverneur Carina Van Cauter. “Er komen steeds meer gespecialiseerde taken op de politie af en schaalvergroting is soms nodig om de bevolking een kwalitatieve dienstverlening te blijven bieden. Tegelijk blijft een lokale verankering nodig en dat is net wat dit gebouw zo belangrijk maakt.”

Aan het bestaande commissariaat werd een aanbouw gerealiseerd. — © Julien Heerwegh

Ook burgemeester Hugo Maes (CD&V) is er zich van bewust dat er spannende tijden aankomen voor het korps.

“Maar dat is boeiend”, klinkt het. “Er is nog geen keuze gemaakt maar de mogelijkheden zijn beperkt. Als de zone splitst moeten we heel wat politiepersoneel afstaan en op eigen benen kunnen we niet verder. Er zijn drie mogelijke zones waarbij we kunnen aansluiten maar zowel bij Sint-Niklaas als Hamme/Waasmunster moeten we enkele miljoenen ophoesten als bijdrage in de algemene infrastructuur.”

“Bij de politiezone Waasland-Noord worden, net als in onze eigen zone, de gebouwen gehuurd van de gemeente en moeten we die hoge prijs niet betalen. Het lijkt dus de meest logische keuze. Niet in het minst omdat we dan dit gouden team niet moeten opsplitsen. Er moet dan geen zogenaamde ‘bloedlijst’ worden opgesteld van ‘blijvers’ en ‘vertrekkers’.

Eregaste bij de opening was gouverneur Carina Van Cauter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *