Vereniging droomt van volwaardig museum over het scheepserfgoed
TEMSE – Erfgoedvereniging vzw Op Stoapel vierde haar vijftiende verjaardag. Al zovele jaren geven zij het scheepsbouwverleden van de Boelwerf in Temse een plaats in het collectief geheugen van Temse. “Onze droom is om dit waardevolle scheepserfgoed in een volwaardig museum onder te brengen”, zegt voorzitter Eddy Van Grevelinge.
In 1994 ging de Temsese Boelwerf onherroepelijk dicht na een faillissement. Over een periode van meer dan een eeuw bouwde de werf maar liefst 1.551 schepen. “Een twintigtal daarvan varen nu nog steeds rond. Een daarvan is de Prince Laurent. Die doet na vijftig jaar nog steeds dienst”, zegt de voorzitter.
Twee mijlpalen
Op Stoapel werd opgericht naar aanleiding van het project ‘Verankerd’ om 15 jaar sluiting van de Boelwerf te gedenken.
“De werkgroep die toen werd samengesteld, kreeg daarna een permanent karakter”, blikt stichter Lieven Muësen terug.
Intussen heeft de vereniging naam en faam gemaakt in het erfgoedwereldje. Twee belangrijke mijlpalen waren vooral in de recente geschiedenis van de vereniging. Eind vorig jaar werd beslist om de Boelwerfkraan niet te deklasseren na massaal protest bij de bevolking. Een andere mijlpaal was de inhuldiging van het langverwachte Boelwerfparcours begin dit jaar.
“Dit was een apotheose van jarenlange inspanningen om het Boelwerfverhaal permanent eerbetoon te verlenen op haar geboortegrond”, zegt huidig voorzitter Eddy Van Grevelinge.
Beschermd monument
De erfgoedvereniging heeft vandaag 255 leden en heeft een schat aan documentatie en materiaal van de Boelwerf in zijn bezit. “Onlangs kregen we nog een lot oud schrijnwerkersmateriaal gedoneerd. Onze droom is om al dit erfgoed onder te brengen in een museum”, zegt de voorzitter.
Meer recent staat de vzw bekend voor haar inspanningen voor het behoud van de Boelwerfkraan op de Zaat. Ze bracht de lokale gemeenschap massaal in beweging.
Met meer dan duizend bezwaarschriften zorgde Op Stoapel er mee voor dat de Boelwerfkraan beschermd blijft als beschermd monument. “Het behoud van de kraan als laatste stille monumentale getuige is een belangrijke mijlpaal die wij als erfgoedvereniging hebben afgelegd”, klinkt het.
“Onze ultieme doelstelling is de oprichting van een Boelwerfmuseum voor de komende generaties als eerbetoon aan generaties van scheepsbouwers in Temse die het economisch en sociaal weefsel gelegd hebben in het Waasland en ooit aan de wereldtop stonden van de scheepsbouw met vele zeeschepen”, besluit Van Grevelinge.