In Vlaanderen zet 16% van de zestigplussers zich in als vrijwilliger en nog eens 16% wenst dat in de toekomst te doen.
Een sterk potentieel dus. De vraag is wie zijn deze potentiële vrijwilligers en waarom zijn ze nog niet actief ?
Recente studies van de VUB hebben getracht de voornaamste factoren te benoemen die een rol kunnen spelen in de beslissing om al dan niet vrijwilligerswerk te doen.
Naast de karakteriële kenmerken en de fysieke toestand van het individu zijn er andere hefbomen die minstens even belangrijk zijn zoals het sociale netwerk waartoe men behoort, het verenigingsleven, de brugfunctie van de lokale besturen tussen vrijwilligersorganisaties en ouderen, de buurtbetrokkenheid van het individu.
De rol van de lokale besturen als brugfunctie tussen vragers en aanbieders is dus een belangrijke factor.
Daarom zijn een aantal gemeenten en steden (onder meer in Gent) gestart met de oprichting van een vrijwilligersloket voor ouderen in de schoot van het lokaal bestuur.
Hier kunnen enerzijds ouderen die een bepaald soort vrijwilligerswerk willen doen en anderzijds organisaties die een vrijwilligersvraag hebben mekaar vinden.
Dit vrijwilligersloket voor ouderen kan zowel fysisch als digitaal of telefonisch beschikbaar zijn met als doel:
-luisteren naar de wensen en verwachtingen van de vrijwilliger -zoeken naar geschikt vrijwilligerswerk in de gemeente
-een aanbod doen op maat van de aanvrager en hulp bieden om de stappen te zetten
-de nodige informatie verschaffen over het wettelijk kader van vrijwilligerswerk.
“Temsese organisaties, diensten, VZW’s, verenigingen kunnen dan met het loket contact opnemen teneinde een aanbod te krijgen van mogelijke kandidaten”, schetst voorzitter van de Ouderenadviesraad, Jos Verhulst. “Als ouderenadviesraad zijn wij pleitbezorger voor de oprichting van een vrijwilligersloket voor ouderen in de schoot van de gemeente en dit niet toevallig tijdens de week van de vrijwilliger die loopt van 27 februari tot 6 maart”.