Aanleg van fietspaden op Eigenlo nieuwe stap van het lokaal bestuur om Temse fietsvriendelijk te maken
TEMSE – Fietsersbond Temse bestaat 15 jaar, die verjaardag werd zaterdag in de kijker geplaatst door het bestuur met een drankje in de schaduw van het gemeentehuis. De Temsese afdeling werd opgericht in 2008 naar aanleiding van het schrappen van de fietspaden op de N16 tussen het kruispunt Doornstraat/Gasthuisstraat en de Scheldebrug.
De fietsvereniging is tevreden met de samenwerking de voorbije jaren met het lokaal bestuur. “De aanleg van fietspaden aan Eigenlo is de volgende stap in een traject naar een fietsvriendelijke gemeente”, stelt schepen Lieve Truyman (N-VA)
“Op 7 mei 2008 is onze afdeling inderdaad opgericht naar aanleiding van het wegnemen van de fietspaden langs de N16, tussen het kruispunt Doornstraat/Gasthuisstraat en de Scheldebrug.”, stelt voorzitter André Verheyen. “Dit door de bouw van de nieuwe scheldebrug. Sindsdien ijveren we ook in 2023 nog altijd voor een vervangfietspad langs de spoorlijn tussen de Scheldebrug en de Beekstraat.”
“Positieve dingen gerealiseerd”
“Er was ooit een plan om het fietspad te realiseren maar dat werd dan afgekeurd en werd het project overgenomen door de provincie.”, klinkt het. “Maar daar komt er ook geen schot in de zaak en daarom heb ik een tijd geleden een brief gestuurd aan de betrokkenen met de geschiedenis van onze vraag voor het fietspad in functie van de lange afstandsroute tussen Temse en sint-Niklaas. Ondertussen zijn er heel wat nieuw ambtenaren aan de slag en die hebben geen benul van die geschiedenis van onze vraag in verband met dat fietspad.”
“Nu er is de voorbije 15 jaar heel wat positiefs gebeurd voor de fietsers in onze gemeente”, vertelt Verheyen. “Maar bij de gemeente vindt men het lastig dat we toch altijd nog een opmerking hebben bij hun plannen. Maar globaal zijn we tevreden wat er de voorbije 15 jaar geraliseerd is voor de fietsers, is het een positief verhaal, en blijven we ijveren voor ons startfietspad langsheen de spoorweg richting Sint-Niklaas.”
“Oorspronkelijke situatie herstellen”
“Er zijn de voorbije jaren zeker positieve dingen gerealiseerd voor de fietsers in Temse”, vertelt secretaris Jozef Van Breuseghem. “Maar er zijn ook dingen gebeurd waar we ons als Fietsersbond vragen bij stellen. Zo bijvoorbeeld het project op de Wilfordkaai tussen de Consciensestraat en de Rik De Rycklaan. De oversteek voor de fietsers net naast het zebrapad.”
“Vroeger konden de fietsers vanuit de Consciensteraat direct links afslaan naar het fietspad. Waarom heeft men dit aangepast? Dat hebben we al aangekaart nog voor de werken daar begonnen. Maar eindelijk heeft men bij de gemeente ook ingezien dat deze nieuwe situatie op niks trekt. Daarom gaat men binnenkort bij het opnieuw aanleggen van de asfaltlaag, de oorspronkelijke situatie aan de Consciensestraat herstellen.”
“En binnenkort zal er eindelijk een fietspad gerealiseerd worden op Eigenlo”, glundert Van Breuseghem “Dit tussen het rondpunt van de Doornstraat en de spoorwegovergang. Er passeren daar elke dag heel wat schoolkinderen. De bewoners van Velle zijn daar al heel lang vragende partij om daar een fietspad aan te leggen, om de veiligheid te verhogen.”
“Ook op grondgebied Sint-Niklaas, van aan de spoorweg tot aan de Houten Schoen, gaat men fietspaden aanleggen. Daarom zijn er momenteel onderhandelingen bezig met de NMBS om de spoorwegovergang breder te maken zodat het fietspad kan doorgetrokken worden”.
Verzuchtingen fietsers
“Aangezien er problemen zijn met de kwaliteit van het asfalt zal de toplaag aan de Wilfordkaai vervangen worden”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Deze kans grijpen we aan om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van onze fietsers. We zullen de fietsoversteek schuin aanleggen zodat die vlotter gebruikt kan worden en er meer manoeuvreerruimte komt voor kruisende fietsers.”
“Met de werken die in oorsprong uitgevoerd werden is er waar mogelijk ingezet op bredere fiets – en voetpaden, als ook een veiligere weg voor kruisende automobilisten. Dit stuk Wilfordkaai leidt de bestuurder richting de Rik De Rycklaan die een ontsluitingsweg is voor het centrum van Temse. Fietsers zijn ter hoogte van de Scheldebrug veilig afgeschermd van auto – en vrachtverkeer”.
Fietsvriendelijke gemeente
“Wat Eigenlo betreft zijn we inderdaad aan de slag met een totaal herinrichting van de straat, wegenis en rioleringen”, vervolgt Truyman. “De doelstelling is om er comfortabele fietspaden te voorzien, de toegang tot het openbaar vervoer toegankelijk te maken, de straat van groen te voorzien en een modern openbaar domein te creëren”.
“Er werd al een heel traject afgelegd in samenspraak met onze partners, AWV, provincie, Infrabel, de Fietsersbond en De Lijn, en er werden al gesprekken gevoerd met bewoners waarvan we een stukje grond moeten verwerven om de fietspaden te kunnen realiseren. Ook hier staat de fietsveiligheid en -comfort centraal”, klinkt het.
“Onze gemeente blijft zich inspannen om het gebruik van de fiets aan te moedigen en mensen aan te sporen om zich op een duurzame wijze te verplaatsen. We hebben al heel wat stappen in deze richting gezet. Dit is de volgende in een traject naar een fietsvriendelijke gemeente.”