Laatste prijsstijging dateert van 2016
TEMSE – De prijzen van buitenschoolse kinderopvang De Woonboot worden vanaf vandaag 1 september een pak duurder. Oppositieraadslid Brigitte Caura hekelde de forse prijstijging, tijdens de laatste gemeenteraad.
“Een lokaal bestuur mag een retributie heffen als rechtstreekse vergoeding voor een dienst, die de burger in zijn persoonlijk voordeel van de overheid ontvangt”, stelt schepen van Financiën Stephan Vandergucht (N-VA). “Door indexaties en een stijging van de energiekost is een nieuwe prijszetting van de retributie voor De Woonboot te verantwoorden. De laatste aanpassing van de tarieven dateert al van 1 juli 2016.”
Nakende overname ?
“Het gaat hier toch om aanzienlijke prijsstijgingen”, reageerde Brigitte Caura (Tesamen), tijdens de gemeenteraad van augustus. “Voor een half uur valt het nog mee maar als we kijken naar de vakanties voor minder dan 4 uur dan zien we een stijging van 25 procent. Van 3 tot 6 uur opvang stijgt de prijs met 26 procent. En voor de opvang van meer dan 6 uur wordt de prijs zelfs met 37 procent opgetrokken.”
“Ik vraag mij ook af of de prijzen van De Woonboot opnieuw gaan dalen als de prijzen voor energie opnieuw naar beneden gaan”, klonk het bij Caura. “Het is ook raar dat de prijzen nu zo drastisch opgetrokken worden, is dit misschien door de nakende overname door Ferm. Zij hanteren zowat de duurste prijzen voor buitenschoolse kinderopvang.”
Effectief genoodzaakt
“Het zou voor de ouders veel goedkoper zijn om hun kinderen naar de opvang in Sint-Niklaas te brengen dan naar Temse. Daar is het maar 10 euro per dag tegenover 15 euro hier in de Woonboot en prijsstijgingen staan er daar in Sint-Niklaas niet aan te komen. Onze gezinnen hebben het al zo moeilijk met de dure energie en brandstof. Men wil iedereen aan het werk, maar op den duur zou het goedkoper zijn om thuis te blijven en niet te gaan werken. Is dit het signaal dat we willen geven om per dag de prijs met 37 procent te laten stijgen.”
“Het is al van 2016 geleden dat de prijzen werden opgetrokken”, reageerde schepen Vandergucht. “Toen zaten we heel laag met de prijzen. Maar nu zijn we effectief genoodzaakt om deze op te trekken. Dan kunnen we het beter goed doen dan elk jaar een kleine prijsstijging door te voeren.”
“Ik kan u verzekeren dat deze prijsstijging er sowieso moest komen, dit is doorgesproken met onze financieel directeur”, aldus schepen van Jeugd, Onderwijs en Kinderopvang Tinneke Van Britsom (N-VA) “Zodat ook bij het lokaal bestuur alles betaalbaar blijft. En dit los van of er een overname komt, wat trouwens nog niet beslist is.”
Brigitte Caura heeft volledig gelijk. De gewone mens heeft het al financieel slecht genoeg, en wordt nog eens gepluimd door asociale prijsstijgingen. Arm Vlaanderen.