TEMSE – Op donderdag 12 mei, 20.15 u., vindt in theaterzaal Roxy, Stationsstraat 29, de vertoning plaats van de film ‘Temse in WO II’. De prent toont getuigenissen van Temsenaars, die in hun jeugd de oorlog ‘aan den lijve’ ondervonden, aangevuld met drie ophefmakende waargebeurde verhalen. De toegang is gratis, reservering is wel verplicht.
De film, een realisatie van Rudy Bredael en Walter Dierick i.s.m. het Gemeentebestuur, wordt ingeleid door burgemeester Luc De Ryck.
In de aanhef schetst Temse in WO II het voorspel van de oorlog. Het gebeuren in Temse wordt gereconstrueerd en geïllustreerd aan de hand van getuigenissen van 13 Temsenaars die het allemaal meemaakten. De oudste is Anna Vermeulen (°1915), de jongste François Van Royen (°1939). De geïnterviewde getuigen zijn (in alfabetisch volgorde): Liliane Bressinck, Armand De Mayer, Lucienne Dierick, René Meersman, Walter Mys, Achiel Noens, Marcel Philippaert, Julienne Smet, Albert Van Overmeire, François Van Royen, Willy Van Wauwe, Robert Vergauwen en Anna Vermeulen.
Drie onderwerpen vervolledigen de film:
Hubert Hauman belicht het ‘leven en werk’ van zijn oom Philemon (cf. Philemon Haumanstraat), Temses belangrijkste verzetsstrijder, die enkele dagen voor het einde van de oorlog, na een verblijf van 2 jaar in het concentratiekamp van Neuengamme, in dramatische omstandigheden om het leven kwam.
Digna Coppieters brengt het verhaal van de Joodse kleermaker Binem, z’n zus en diens dochtertje uit de Nysstraat. Enkel Binem overleefde de oorlog.
Burgemeester Luc De Ryck weidt uit over de 2 Joodse meisjes, die onderdoken bij Marie Van Brussel (Cauwerburg), een levensgevaarlijke taak, die een happy end kende. De film geeft ook klank en beeld van het gesprek dat de burgemeester met het overlevende Joodse meisje (Jerusalem), intussen 83, en haar rechtgenoot voerde op de avond van de voorstelling van het Jaarboek van het Gemeentemuseum, waarin het relaas van de Joodse meisjes in Temse een aparte bijdrage vormt.
De organisatie berust bij het Cultuurcentrum Temse. De toegang is gratis. Reserveren is noodzakelijk: 03 710 12 70-73, cultuur@temse.be.
Bij deze wil ik mij inschrijven voor de voorstelling Temse in wo2
Beste Marc,
Via deze weg is dat niet mogelijk.
De organisatie berust bij het Cultuurcentrum Temse. Reserveren via 03 710 12 70-73, of cultuur@temse.be.