Remi zet opnieuw meer in op maatwerk
TEMSE – Het is al bewonderenswaardig dat Remi Hauman (48) en zijn vrouw Judith Vanderlinden (46) dit jaar de 110de verjaardag van hun kledingzaak Hauman in Temse vieren, maar eigenlijk loopt de geschiedenis van de familiezaak veel verder terug, want de familie van Remi maakt al sinds de 17e eeuw kleding.
Kleermaker én barbier
Nochtans is het verhaal van Remi en zijn familie opvallend. Hij is al de tiende generatie kleermakers in Temse, sinds Carolus Hauman (1662-1696) er mee begon.
“Dat was niet alleen een kleermaker: hij was iemand die mensen soigneerde en dus ook bijvoorbeeld hun kapsel deed. In die tijd was het normaal kleermaker en barbier tegelijk te zijn”, vertelt Remi.
Overgrootvader Hubert Hauman richtte in 1912 de winkel op in de Veldstraat in Temse. Sinds 1919 huist kledingzaak Hauman in de August Wautersstraat. Temsenaren kochten er alles, van jassen over ruiterkledij tot kinderkleding. Doorheen de decennia ruimde maatwerk steeds vaker plaats voor confectie. Eind jaren 1970 ging het naaiatelier achter de winkel plat en kwam er een parking.
Aan het begin van het millennium nam Remi de winkel over en besloot hij meer aandacht te schenken aan maatwerk.
“Ik draag zelf veel kostuums, en wilde terug naar het maatwerk dat ik kende uit mijn jeugd”, klinkt het. “Veel ambachten verdwijnen, maar met onze geschiedenis zijn wij geschikt om de traditie te bewaren. Bovendien is er opnieuw meer vraag naar maatwerk.”
Vandaag heeft Hauman een retouche-atelier met eigen naaisters. “Zo kan iedereen geholpen worden. Niet voor niets is onze slogan Hauman past iedereen.” Natuurlijk verkoopt Hauman ook veel confectie. “Als de kwaliteit goed is, is dat prima.”
Oud maar nieuw
“Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Goede, degelijk geweven stoffen als wol en katoen gaan jaren of zelfs levenslang mee”, zeggen Remi en zijn vrouw Judith. “Onlangs kwam hier iemand met een lange wollen jas die hij 35 jaar geleden had gekocht, hij wou die graag korter. Wel, die jas leek zo goed als nieuw. Bovendien geloof ik ook dat kwaliteitsvolle stoffen de drager waardevoller laten voelen.”
Doorheen 2022 viert Hauman de 110de verjaardag door elke maand aankoopbonnen weg te geven. Begin dit jaar schonk de familie ook een deel van haar archief aan erfgoedcel Liberas, met onder meer een gedicht dat werd geschreven voor de opening van de eerste Temsebrug in 1870. Rest nog de vraag of er een elfde generatie klaar staat.
“Mijn kinderen zijn tien en twaalf, ze zijn nog wat jong. Maar de bedoeling is zeker dat ze binnen enkele jaren in de winkel komen helpen. Dan weten ze wat het is en kunnen ze op hun achttiende een weloverwogen keuze maken. Bovendien is werken in de winkel ook goed voor hun sociale kwaliteiten.” (Bron+foto HN/Tom Nuytemans)