Fusie met buurgemeente zou wel een stevige financiële subsidie opleveren
TEMSE – Het gemeentebestuur Temse heeft tot op heden nog geen officieel aanzoek gekregen van een buurgemeente om fusiegesprekken op te starten. Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) bevestigde op de gemeenteraad maandagavond wel dat er al collegeleden individueel benaderd zijn in informele gesprekken.
Bert Bauwelinck, fractieleider voor oppositiepartij Tesamen stelde tijdens de gemeenteraad een aantal vragen over gemeentelijke fusies. Dit naar aanleiding van gesprekken die lopen tussen Beveren en Kruibeke. Die laatste gemeente deelt ook een politiezone met Temse.
“De Vlaamse Regering steunt vrijwillige fusies tussen gemeenten, omdat vooral de kleinere gemeenten onvoldoende bestuurlijke draagkracht en, laat ons eerlijk zijn, ook onvoldoende middelen hebben om al hun kerntaken nog waar te maken. Vlaanderen geeft trouwens een stevige financiële injectie voor fusiegemeenten om aan schuldafbouw te doen. Dat bedrag kan oplopen tot 500 euro per inwoner. Heeft de gemeente al aanzoeken gekregen en zijn de pro’s en contra’s al eens opgelijst”, vroeg Bert Bauwelinck.
“Temse is een begeerde bruid, maar aanzoeken zijn er voorlopig nog niet geweest”, antwoordde burgemeester Luc De Ryck (CD&V) Althans, niet officieel. Verschillende leden van het college zijn wel al individueel benaderd in informele gesprekken. We hebben ook zelf nog geen initiatief genomen.”
Subsidie
Schepen Stephan Van der Gucht (N-VA) berekende wel al wat een fusie Temse financieel zou opleveren.
“Naast een subsidie van ongeveer 15 miljoen euro zouden er ook 7 miljoen euro aan interesten op schulden wegvallen. Dat zijn mooie bedragen, maar we natuurlijk de voordelen afwegen tegenover de nadelen.”
Burgemeester De Ryck waarschuwt wel voor de ‘mooie wortel’ die de regering voorhoudt aan de gemeenten.
“De ervaringen uit het verleden leren ons dat we niet altijd beter worden van fusies. Integendeel, we betalen vandaag een pak meer voor brandweer en politie dan vroeger.” Niettemin wil Temse de denkoefening van een fusie wel eens maken. “De komende weken zullen we alle pro’s en contra’s op een rijtje zetten en dat zal moeten uitwijzen of we al dan niet zelf een initiatief gaan nemen”, aldus De Ryck.