TEMSE – Belinda Aebi heeft opnieuw een boek uit waarin Temsenaren hun gemeente kunnen herkennen. De schrijfster deed voor De verborgen vrouw grondig onderzoek naar enkele historische locaties en praatte met verschillende vroegere arbeiders en feestgangers. Zaterdag was iedereen welkom voor een signeersessie in De Correctie op Cauwerburg, één van de locatie’s waar het boek zich afspeelt.
“Dit is mijn twaalfde boek in het spannende genre”, zegt Belinda Aebi, die zeven jaar geleden naar Temse verhuisde en sindsdien al voor drie verhalen inspiratie haalde uit de regio. Zo speelde haar vorige boek, Troebel Water, zich op De Zaat af.
(lees verder onder de foto)
“Meestal begin ik met een locatie die mij intrigeert. Dan pas volgt het verhaal en komen de personages erbij. Voor De verborgen vrouw begon het toen ik zo’n twee jaar geleden wijnbar De Correctie binnenstapte, aan de Cauwerburg in Temse. Er was een speciale sfeer, ik voelde dat er een geschiedenis achter die dikke bakstenen zat.”
Strenge fabrieksbaas
Na enig opzoekwerk leerde ze dat er vroeger een jutefabriek zat. “Eind 1960 is de fabriek teloorgegaan. In mijn boek heb ik er bij verzonnen dat er bij de afbraakwerken twee skeletten worden gevonden.”
Voor het verhaal ging Belinda praten met vijf voormalige personeelsleden van de jutefabriek. Die getuigenissen staan ook in het boek.
“Om de sfeer in de fabriek te scheppen”, zegt ze. “Wist je trouwens dat de naam De Correctie is geïnspireerd op de vroegere fabrieksbaas? Hij was goed voor zijn personeel, maar ook streng. Hij corrigeerde mensen altijd, dat ze moesten doorwerken of dat de pauze voorbij was.”
Overigens speelt nog een locatie uit Temse een belangrijke rol: de voormalige discotheek ‘t Hekgat, in een steegje tussen de Dijkstraat en de Oeverstraat, in het boek omgedoopt tot De Steeg. “Ook daarvoor heb ik met voormalige feestgangers en de vroegere uitbater gesproken.”
Forensisch tandarts
Voor het misdaadaspect is Belinda eveneens niet over één nacht ijs gegaan. “Ik ben gaan praten met Eddy De Valck, een forensisch tandarts die al bij verschillende grote rampen werd opgeroepen om mensen te identificeren, van The Herald of Free Enterprise tot de aanslagen in Brussel. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in forensisch onderzoek is dit dus een goed boek. De gebruikte technieken zijn echt.”
“Ik heb niet veel nodig om geïntrigeerd te geraken door een plek. Een kapelletje of visvijver zijn soms al voldoende. Ik heb nu al een locatie uit de regio voor mijn volgende boek in mijn hoofd, maar een verhaal is er nog niet.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)
Meer foto’s, klik hier