TEMSE – Het gemeentebestuur van Temse is niet van plan om de iconische kraan van de oude Boelwerf te restaureren. De kostprijs voor restauratie zou te hoog liggen. Op sociale media zorgt deze beslissing voor heel wat ophef. Jong VLD Temse legt daarom een voorstel op tafel.
De Boelwerf is failliet sinds 1994 maar voor veel Temsenaren staat ze nog steeds in het collectief geheugen gegrift.
“Als generatie die de Boelwerf niet meer heeft meegemaakt, blijft het ook voor ons nog steeds een belangrijk deel van de geschiedenis van onze gemeente. Zeker omdat veel familieleden van onze leden nog op de Boelwerf gewerkt hebben is het ook een stukje persoonlijk erfgoed” zegt Stijn De Leeneer, voorzitter van de Jong VLD afdeling in Temse.
Gemeente Temse schat de kostprijs van de restauratie op 1,5 miljoen Euro. Geld dat volgens Jong VLD Temse beter elders ingezet wordt,
Omtoveren tot monument
“Het prijskaartje maakt duidelijk dat behoud van de kraan zowel functioneel als financieel onhoudbaar is. Daarnaast heeft de coronacrisis zware inspanningen gevraagd van iedereen maar in het bijzonder aan de mensen uit de zorg en de verschillende zwaar getroffen sectoren zoals kappers en de horeca, het is niet meer dan logisch dat ons lokaal bestuur zich daar extra voor inzet” zegt De Leeneer.
“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we de kraan zomaar op de schroothoop gooien. Vanuit Jong VLD Temse willen we dan ook het idee lanceren om de oude kraan om te toveren tot monument of memorial voor onze gemeente. We hergebruiken daarbij uiteraard de stukken van de kraan.”
Niet volledig verdwijnen
“Het monument zou op het plein voor het gemeentehuis kunnen staan. Zo zorgen we enerzijds voor een mooie en betaalbare herdenkingsplaats en anderzijds maken we het toch wel vrij kale plein aantrekkelijker” aldus De Leeneer. “Het monument zal de herinnering aan de Boelwerf levendig houden in onze gemeente. Dit voorstel lijkt ons een duurzaam en voordelig alternatief. We weten dat hiermee de skyline van Temse voorgoed zal veranderen, maar de Boelwerf zal dankzij het monument toch niet volledig verdwijnen, ook niet voor de volgende generaties.”
“We hopen dat het gemeentebestuur met ons en de rest van Temse in debat wil gaan. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de nagedachtenis aan de Boelwerf, weliswaar na de coronacrisis, hoog op de agenda van de gemeente moet komen te staan.” besluit De Leeneer.
ik kom juist terug van Marcinelle…daar weten ze wel goed hoe ze met hun patrimonium moeten omgaan….prachtig..een blijvend eerbetoon aan alle werknemers..mijn vader heeft 50j op boelwerf gewerkt en ik 22j…en wat is er nog te zien als eerbetoon aan de vele mensen die er werkten???