In onze politiezone vooral inbreuken in Temse
TEMSE/WAASLAND – In de Wase regio, ook in de politiezone Kruibeke-Temse, worden het meest coronaboetes opgesteld voor overtredingen op de nachtklok. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van het Laatste Nieuws regionaal bij de verschillende politiezones. Sint-Niklaas is de uitzondering op de regel. Daar werden vooral inbreuken vastgesteld op de mondmaskerplicht. “Ik wist het niet” en “Het was maar voor even” is het meest gehoorde excuus dat de agenten te horen krijgen.
“We stellen ook vast dat er sommigen reeds verschillende keren tegen de lamp zijn gelopen.” Hoofdcommissaris Katty De Bruyn
“Misbruik van werkgeversattest”
In Sint-Niklaas werden de voorbije weken dus het grootste aantal corona-pv’s opgemaakt-op de eerste plaats.
Met stip op de tweede plaats heeft opvallend genoeg de politiezone Kruibeke-Temse al het grootst aantal corona-overtredingen vastgesteld schreef Het Laatste Nieuws zaterdag: 271 van 1 november tot 9 december. Het gaat vooral om inbreuken tegen de avondklok (Temse 118 Kruibeke 24) en het samenscholingsverbod ((Temse 61 – Kruibeke 1). Het negeren van de sociale afstand was goed voor 52 pv’s (Temse 50 – Kruibeke 2) en het niet dragen van een mondmasker 14 (Temse : 8 – Kruibeke 6). In Temse worden de regels dus opvallend meer met de voeten getreden dan in Kruibeke.
“Bij het aantal pv’s voor het samenscholingsverbod zitten ook zogenaamde lockdownfeestjes”, zegt commissaris Katty De Bruyn. “Antwerpse toestanden zijn het niet maar ook bij ons werden al eens een zestal personen aangetroffen in een woning. Vier ervan waren gaan lopen en zaten op het plat dak. We stellen ook vast dat er sommigen reeds verschillende keren tegen de lamp zijn gelopen.”
Aan excuses geen gebrek
Het beleid in de zone is dan ook een nultolerantie. “Het is 5 na 12! De tijd van waarschuwen is allang voorbij. Als men na 8 maanden het nog niet weet,….” Fysiek geweld en spuwen kwam vooral voor in de eerste lockdown. Nu is er nog wel vaak verbale agressie. “Hebben jullie niets anders te doen? Je zou beter verkrachters pakken” zijn maar enkele voorbeelden van verwijten die de agenten naar het hoofd krijgen geslingerd.
Aan excuses is ook in deze zone geen gebrek: “Is de avondklok ook toepassing voor wie met de fiets is?”, “Is die avondklok niet alleen in Antwerpen en Brussel?” , “Het was maar voor een half uurtje”, “Ik ging alleen maar even om sigaretten”. De politie stelde ook al een aantal keer vast dat er misbruik werd gemaakt van een werkattest. “Bij twijfel bellen we naar de werkgever om te verifiëren of hij of zij wel degelijk van het werk kwam.”
Deuren openbreken heeft de politiezone Kruibeke-Temse nog niet moeten doen maar als er een melding komt van een lockdownfeestje, gaat een patrouille altijd ter plaatse. “Maar meldingen zijn wel niet altijd terecht”, geeft commissaris De Bruyn toe. “Vaak gaat het gewoon om grote gezinnen.”
Om het volledige artikel te lezen: klik hieronder op de foto