TEMSE – Terrassen in de hoogte: daarmee wil de bekende stellingbouwer en mediafiguur Michel Van den Brande ervoor zorgen dat horecazaken hun normale aantal tafels kunnen buitenzetten terwijl ze toch aan de regel van anderhalve meter voldoen.
“Onderaan staan om de twee meter poten, maar je kan er wel tafels met vier stoelen plaatsen” Michel Van den Brande
“Het idee is even simpel als geniaal: je plaatst een stelling voor de gevel of op de parking van je restaurant en je kan je terrascapaciteit verdubbelen”, zegt Michel Van den Brande (59), baas van stellingbedrijf Kontrimo en bekend van het tv-programma The Sky is the Limit.
“Mits de nodige aankleding kunnen je klanten allemaal in de openlucht zitten. Veiliger kan niet. En voor mensen die liever buiten in de schaduw zitten, is dit ook perfect. Het ene terras doet dienst als zonnewering voor het andere.”
Michel bedacht het plan samen met enkele vrienden, en wil op die manier een oplossing bieden voor het probleem waar veel horeca-uitbaters nu voor staan. Door de regel van anderhalve meter moeten zij ofwel minder tafels buiten zetten, ofwel hun terras uitbreiden.
“Echte ramp”
Zo’n terrastoren kan zelfs verschillende verdiepingen hebben, zegt Michel. “Je moet er natuurlijk podiumvloeren in steken en voor de veiligheid een speciale kinderleuning plaatsen. Maar dan heb je wel een mooie oppervlakte. Onderaan staan om de twee meter poten, maar in die ruimte van twee op twee kan je wel een tafel met vier stoelen plaatsen. Ik denk echt dat ik de horeca kan helpen. Oké, het kost ook wat geld, maar het komt dubbel en dik terug in de kassa.”
Michel moet zelf ook al drie maanden zijn restaurantbezoekjes missen. Normaal stapt hij twee tot drie keer per dag een horecazaak binnen.
“’s Morgens ontbijt ik met mijn vrienden meestal in een broodjeszaak in Sint-Niklaas, ’s middags lunch ik normaal bij mijn zoon in Hamme in De Kaai 31, en ’s avonds eet ik meestal met enkele vrienden in ’t Boshuis in Waasmunster, het restaurant van de zus van mijn vriendin Sofie. Voor mijn gewicht is deze horecasluiting een zegen, maar voor al die zelfstandigen en medewerkers is het een echte ramp.”
Vergunning nodig
De stellingbouwer heeft naar eigen zeggen al een geïnteresseerde klant in Sint-Niklaas. Maar mag dat zomaar, een terras bovenop je terras plaatsen?
Schepen voor Economie Ine Somers (Open VLD), die momenteel bekijkt of ze de horecazaken in haar stad meer ruimte kan geven, schiet het idee niet af.
“Ik heb altijd gezegd dat ik voor alles opensta en alles wil bekijken”, zegt ze. “Maar het moet wel volgens de regels zijn. En voor zo’n constructie moet je naar de stad voor een vergunning of melding. Of die terrassen nu op een openbaar domein staan, zoals een voetpad of een plein, of op het privédomein van de horecazaak, maakt daarbij niet uit.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)