Na 38 jaar wordt de concurrentie te groot voor de gezinszaak
TEMSE – Biowinkel De Graal in de Gasthuisstraat sluit midden maart voorgoed de deuren. De winkel verkocht sinds 1981 bioproducten, maar gaat nu dicht omdat de concurrentie te groot is geworden.
“We hebben jarenlang heel goed gedraaid, we waren lang de enige biowinkel in Temse”, vertelt Paul Vercauteren, die De Graal in 1981 uit de grond stampte. “Ondertussen in de concurrentie echter flink gegroeid.”
Bioproducten zijn populair, bij de consument, maar ook bij de winkelier. Zo vind je tegenwoordig bijna in elke supermarkt bioproducten. Die concurrentie is er nu te veel aan voor de biowinkel. “Ook onze voedingssupplementen zijn nu op veel meer plaatsen te koop, zowel bij de apothekers als online”, zegt Paul. “De omzet is de laatste tijd serieus gedaald. We halen nu nog maar de helft van onze topjaren.”
Hij en zijn vrouw Bea Van Daele, die mee de winkel uitbaat, hebben dus met pijn in het hart besloten om de winkel te sluiten. Ze hebben ondertussen ook al nieuwe jobs gevonden. Ze houden de winkel nog open tot alles verkocht is. Bij de non-food en voedingssupplementen zijn er nu al kortingen. Concrete plannen voor de winkelruimte, op het gelijkvloers van hun huis, zijn er nog niet.
Ontvoogd in de rechtbank
In 1981 opende de toen twintigjarige Paul Vercauteren zijn toen nog piepkleine winkel in het huis van zijn grootvader in de Gasthuisstraat. Er was toen al een zaak met bioproducten in Temse, die vandaag niet meer bestaat, maar Paul geloofde dat er nog ruimte was voor zijn droom.
“Ik ben begonnen uit idealisme, ik wou de wereld verbeteren”, vertel Paul. “Ik kon zelfs niet wachten tot ik 21 jaar was om met de winkel te beginnen, want je moest volwassenen zijn om een zaak te starten. Ik ben daarom als twintigjarige met mijn ouders naar de rechtbank getrokken om mij te laten ontvoogden, zodat ik kon beginnen.”
In 1986 is zijn vrouw Bea erbij gekomen. Als diëtiste paste zij goed bij de zaak, die natuurvoeding en dieetproducten verkocht. De Graal gaf ook kooklessen, om mensen uit Temse en de omgeving kennis te laten maken met de voor die tijd vrij onbekende dingen als bioproducten en verloren groenten.
De dioxinecrisis in de jaren 1990 heeft de verkoop goed gedaan, zegt Paul. “De mensen zaten met de handen in het haar. Ze kwamen hier massaal hun eieren kopen, want die waren niet besmet. Kwaliteit heeft hier altijd op de eerste plaats gestaan”, zegt Paul. (Bron: HN – Tom Muytemans)