“De gemeente maakt mensen in te kleine woonst bang met een brief over ontruiming”
TEMSE – “De gemeente Temse maakt mensen in een te kleine woonst bang met een brief waarin met ontruiming wordt gedreigd.” Dat zegt raadslid Brigitte Caura van oppositiepartij Tesamen. Schepen Wim Van Rossen (Open VLD) weerlegt de kritiek.
“Nieuwe bewoners van een te klein huis schrijven we toch in, het recht op wonen gaat voor”
Schepen Wim Van Rossen (Open VLD)
Temse stuurt maandelijks vijf tot tien brieven uit naar huishoudens die met té veel mensen in een té kleine woning leven. De gemeente baseert zich daarvoor op de bewoonbare oppervlakte wanneer iemand zich op een adres nieuw komt inschrijven. Het gaat dan over alle soorten woningen, van mensen met een eigendom tot huurwoningen. Een actie die overeenkomt met de richtlijnen van Vlaanderen Wonen, maar het is de manier waarop, die Brigitte Caura in de gemeenteraad van maandag 27 januari aankaartte.
Zij verwacht een correcte, vriendelijke brief waarin aan de mensen het advies wordt gegeven te verhuizen, met meer informatie over de huursubsidie. In de brief van Temse wordt echter aan bangmakerij gedaan, stelt Caura, met zinnen als dat de gemeente
“de gerechtelijke en administratieve procedure tot ontruiming zal instellen om een einde te maken aan deze onrechtmatige toestand van permanente bewoning.”
Bovendien gebruikt de gemeente volgens Caura in de brief ook incorrect de term ‘overbewoning’.
“Van overbewoning spreek je alleen wanneer het aantal bewoners van de woning zo groot is dat er een veiligheids- of gezondheidsrisico ontstaat”, zegt het oppositielid, en dat geldt volgens haar niet voor huizen waarin één man te veel woont.
Zij vindt het ook niet kunnen dat de brief rond gaat “vanaf de zesde inschrijving op een adres. En dat terwijl er niemand komt kijken naar de situatie ter plaatse. Waarom worden grote gezinnen geviseerd? Wat met bijvoorbeeld vijf mensen die in een te klein huis wonen?”
Recht op wonen
Bevoegd schepen Wim Van Rossen is bereid de terminologie in de brief te bekijken, maar ziet voor de rest geen problemen. “In 2014 hebben wij afgesproken met de diensten om vanaf zes personen de situatie dieper te bekijken. Die regeling is er zelfs gekomen in overleg met Binnenlandse Zaken.”
Voor mensen die zo’n brief ontvangen, verandert er overigens weinig. “Uiteindelijk schrijven wij de nieuwe huisbewoners toch in, want het recht op wonen gaat voor”, zegt schepen Van Rossen.
Enkel wanneer er echt te veel mensen in één huis wonen kan een procedure worden opgestart om een woning overbewoond te verklaren. Zo kan men maatregelen nemen. “Maar het gaat om een moeilijke procedure”, zegt de schepen nog, die ook geen weet heeft van zulke dossiers in zijn gemeente.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)