Open VLD na 6-jarige oppositiekuur opnieuw in het bestuur.
TEMSE – Voor het eerst in de geschiedenis zal Temse bestuurd worden door een coalitie van 3 partijen. Zondagavond bereikten CD&V, N-VA en Open VLD een overeenkomst.
CD&V verloor 3 zetels en behoudt er 8, N-VA houdt stand op 7, Open Vld stijgt van 3 naar 4, samen dus een ruime meerderheid van 19 op 29.
De verkozenen:
CD&V: Luc De Ryck, Hugo Maes, Debby Vermeiren, Joke Maes, Franky De Graeve, Ismail Aydinli, Nicola De Cock en Ingrid Deschepper. Eerste opvolger: Hans Cools
N-VA: Lieve Truyman, Geert Vandersickel, Tineke Van Britsom, Stephan Van Der Gucht, Björn Van Asbroeck, Davy De Rijbel, Werner Maerevoet. Eerste opvolger: Kim Aluwé
Open VLD:Wim Van Rossen, Bart Van Geyt, Patrick Vermeulen, Heidi Bauer. Eerste opvolger: Karin Deschuttere-Vanhyfte
De lijsttrekkers behaalden volgende voorkeurstemmen:
Luc De Ryck (CD&V) 1 769
Lieve Truyman (N-VA) 1 616
Wim Van Rossen (Open Vld) 967
De grootste partij heeft de burgemeester, wat betekent dat Luc De Ryck zijn 27ste jaar ingaat met de burgemeesterssjerp.
De verdeling der mandaten werd gebaseerd op een klassiek mathematisch model, dat de verhoudingen respecteert tussen het aantal zetels en het gewicht der mandaten.
Naast de burgemeester heeft CD&V een schepen, de voorzitter van Woonanker Waas en 3 jaar het voorzitterschap van de gemeenteraad.
N-VA heeft 3 schepenen en 3 jaar voorzitterschap van de gemeenteraad,
Open VLD heeft 2 schepenen.
Het akkoord werd door de verschillende partijbesturen goedgekeurd, waarna de voordrachtakte voor de burgemeester door alle verkozenen van de coalitie werd ondertekend.
Elke partij duidt zelf haar kandidaten aan voor de haar toegewezen mandaten. De zittingen van de gemeenteraad en de OCMW-raad zullen gezamenlijk door de coalitiepartners voorbereid worden. Het gezamenlijk programma zal in onderling overleg de basis vormen van de beleidsverklaring 2019-2024. In die beleidsverklaring zal één van de klemtonen zeker het efficiënt besturen zijn met een nieuwe bestuurscultuur, die openstaat voor vernieuwing en inspraak, eigen aan de hedendaagse maatschappij.
De burgemeester zou bij verlies van zoveel stemmen beter zelf zeggen dat hij niet meer verder gaat en de fakkel doorgeven maar ja wat hebben wij te zeggen. Zijne euro valt niet denk ik