Tot 28 mei in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16 Temse
TEMSE – Tot zondag 28 mei loopt in het Gemeentemuseum een expo rond Temses beroemdste ingezetene: Priester Poppe. Het expomateriaal is ontleend aan de collectie van Ronny Van Goethem (°Temse, 1963), sinds 1989 een verwoed Poppe-verzamelaar.
Naast foto’s, brieven, documenten, boeken, brochures, krantenknipsels… omvat de verzameling een aantal curiosa, o.a. persoonlijke bezittingen van Priester Poppe zoals zijn hoed en regenscherm, zijn doodsmasker, bidprentjes van alle gezinsleden én een heuse relikwie.
“Het was eigenlijk per toeval dat ik met de collectie begonnen ben”, vertelt verzamelaar Ronny Van Goethem. Om de verzameling aan te vullen schuimde ik destijds rommelmarkten en gespecialiseerde beurzen af. Eén van mijn favorieten in mijn collectie is een kopie van het doodsmasker van Priester Poppe. Het origineel bevind zich in Moerzeke.”
De expo biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met Temses beroemdste zoon, die o.m. geschiedenis schreef door zijn inzet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving: kinderen, zieken, gehandicapten, armen…
Op de vernissage, ingeleid door Spirit-voorzitter Raoul De Graeve, lichtte burgemeester Luc De Ryck de figuur van Poppe nader toe. Aan de exposant reikte hij 6 Poppe-curiosa uit ter uitbreiding van zijn collectie.
Organisatie: Cultuurcentrum en Culturele Vereniging Spirit Temse.
De expo is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.
Info: museumfunctionaris, 03/710 12 52, museum@temse.be.
Voor het beknopte levensverhaal van Edward Poppe, klik hieronder door…
Edward Poppe (°Temse, 18 december 1890) was het 3de van de 11 kinderen (van wie 3 bij de geboorte overleden) van Désiré Poppe (Elversele), bakker, Daensist, en Josepha Ogiers (Tielrode). Hun bakkerij-woning (nu museum) was naast restaurant Het Palingshuis (Wilfordkaai) in de Visscherstraat (huidige Priester Poppestraat).
Zijn studies in Temse en Sint-Niklaas werden verlengd aan de universiteit van Leuven, waar hij in 1913 (met grote onderscheiding) afstudeerde als doctor in de Thomistische Wijsbegeerte. Hij zette zijn studies verder aan het Groot-Seminarie van Gent, waar hij op 1 mei 1916 priester werd gewijd.
Hij was onderpastoor op de Sint-Coletaparochie in Gent (1916-1918), directeur van de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo in Moerzeke (1918-1922) en van 1922 tot zijn dood geestelijk begeleider van de geestelijken die in Leopoldsburg hun legerdienst vervulden.
Poppe werd slechts 33. Hij overleed in Moerzeke op 10 juni 1924. Hij bezocht er zijn moeder in het rusthuis met Kerstmis 1923 en zou de locatie niet meer verlaten ingevolge terugkerende hartcrisissen, waaraan hij uiteindelijk bezweek.
In 1999 werd hij door Paul Johannes Paulus II zaligverklaard.