Bedrijf wil 37.000m³ grond rechtstreeks in het water dumpen
TEMSE/KRUIBEKE – – Natuurgebied de Vuurkouter, gelegen op de grens van Steendorp en Rupelmonde, is eigendom van de firma Vagaetrans. Die heeft voor de derde keer een aanvraag ingediend om er 37.000 kubieke meter grond te storten. “Volgens hen dient dat om de oevers te verstevigen, maar in werkelijkheid is het een voorwendsel om zo veel mogelijk grond kwijt te raken”, zeggen omwonenden, die fel protesteren.
De plannen van de eigenaar van de Vuurkouter om er grond te storten, gaan al enkele jaren mee. In 2023 deed Vagaetrans een eerste aanvraag om er de oevers te verstevigen. Die dreigden volgens hen in te storten en dat kon een gevaar betekenen voor de omliggende straten en huizen. Het storten van 47.000 kubieke meter grond, zou volgens het bedrijf een oplossing bieden.
Dat initiatief stuitte op fel protest bij de omwonenden. “Honderden vrachtwagens zullen hier door de gemeente denderen. Dat brengt de veiligheid van de vele spelende kinderen en recreanten die dit stukje natuur bezoeken, in het gedrang”, klonk het toen.
Ook vanuit de politiek kwam er protest. Zij trokken de beweegredenen achter het initiatief in twijfel.
“De oeverversteviging en het landschapsherstel zijn volgens ons een drogreden om zo veel mogelijk grond te dumpen. We vrezen vooral een grote nefaste impact op het milieu en de natuur”, sprak gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen).
37.000
Het initiatief stuitte niet alleen op een njet bij de omwonenden, maar ook de betrokken gemeenten Temse en BKZ, stelden zich vragen bij de plannen. Het plan werd uiteindelijk ingetrokken en de eigenaar diende een tweede aanvraag in. Deze keer voor 37.000 kubieke meter grond. De provincie stelde zich deze keer heel wat vragen en opnieuw trok de eigenaar de aanvraag in.
Derde keer
Nu ondernamen ze dus een derde poging, maar volgens de buurtbewoners verschilt die niet veel van de eerdere aanvragen. Opnieuw is het de bedoeling om 37.000 kubieke meter grond te storten. “Deze keer plannen ze dat rechtstreeks in het water te dumpen. Slecht nieuws, want dan is de controle op de kwaliteit van de grond wel heel moeilijk”, vindt bewoner Raf Spinoy.
Nefaste impact
Eric Baeck van de vzw Steendorp Leefruimte sluit zich daarbij aan. “Het natuurgebied heeft één van de meest zuivere waterpartijen in de ruime omgeving”, zegt hij. “Het storten van die hoeveelheden grond zullen een nefaste impact hebben op de kwaliteit.”
De buurt diende alvast een twintigtal bezwaarschriften in. Zij hopen op steun van de betrokken gemeenten en dat de provincie de plannen van tafel veegt.

Protest is nodig om dit stukje natuur proper te houden !