Strijd tegen zwerfvuil en sluikstort krijgt hoogste prioriteit: “Al voor meer dan 44.000 euro aan boetes opgelegd”

TEMSE – Sluikstorters in Temse zijn gewaarschuwd: de strijd ertegen krijgt van het gemeentebestuur de hoogste prioriteit. De voorbije drie jaar werd er voor meer dan 44.000 euro aan boetes opgelegd. Samen met afvalintercommunale steekt de gemeente nu nog een tandje bij. “Een plan van aanpak voor meer cameratoezicht wordt uitgewerkt”, zegt bevoegd schepen Brigitte Caura (Tesamen).

De glasbollen aan de Parklaan zijn één van de hotspots waar sluikstorters regelmatig afval dumpen

Sluikstorten steekt in Temse meer en meer de kop. Eerder stelde Vlaams Belang-gemeenteraadslid Hilde Van de Voorde al de vraag hoe de gemeente het probleem aanpakt. Ze gaf ook mee dat haar partij voorstander is van het gebruik van camera’s met gezichtsherkenning.

Bevoegd schepen Brigitte Caura (Tesamen) antwoordde daarop dat sluikstorten hoog op de agenda staat. “We hebben drie wildcamera’s aangekocht. Die doen hun werk en we konden al sluikstorters betrappen. Verder werken we aan een plan voor de uitbreiding van ons cameranetwerk en intercommunale MIWA gaat zelf ook zes extra camera’s plaatsen”, zegt ze.


Gedumpt afval onderzoeken

De gemeente wil alles op alles zetten om sluikstorten tegen te gaan en de overtreders te pakken. “Onze gemeenschapswachten, het team Afvalbeheer en de politie sporen sluikstorters actief op”, zo luidt het nog. “Zij patrouilleren om overtreders op heterdaad te betrappen en onderzoeken gedumpt afval.”

Die aanpak levert op want er werd de voorbije drie jaar al voor meer dan 44.000 euro aan boetes opgelegd. “Niet al die boetes werden al geïnd, maar wie niet betaalt, mag de gerechtsdeurwaarder verwachten. Veelplegers worden door onze diensten persoonlijk benaderd en op hun gedrag gewezen”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V-Open VLD).

560 interventies

“De jaarlijkse kosten voor de afvoer en verwerking van het opgehaalde afval worden gedekt door de geïnde boetes”, zo vult hij nog aan.

Als antwoord van het gemeentebestuur op een schriftelijke vraag van raadslid Claudia Vermincksel (Vlaams Belang) over de sluikstortproblematiek blijkt dat er jaarlijks circa 560 interventies uitgevoerd worden door het team afval.

De meeste interventies om sluikstort op te ruimen aan de afvalstraten en glasbollen gebeuren aan de Pieter Dierckxlaan en de Parklaan. Daarnaast op afgelegen locaties waar er weinig sociale controle is zoals landwegen, verbindingswegen, parken, velden, …) Waaronder de Scouselestraat, Oude Doornstraat, Gulden Wal en aan ’t Foort (Dacca)

Veegwagen

Onlangs investeerde de gemeente ook in een nieuwe veegwagen. “Die zal een hogere capaciteit hebben zodat het zwerfvuil in de straten sneller kan opgeruimd worden en de buurt er proper bijligt”, zegt schepen Caura die nog meegeeft dat er ook sensibiliserend wordt gewerkt. “Met de scholen werken we aan de sensibiliseringsactie Operatie Proper, er komt een nieuw vuilnisbakkenplan en we doen mee aan de Week van de Handhaving. We maken dan extra werk van toezicht op de gekende hotspots in afgelegen gebieden waar weinig sociale controle is”, zegt ze.

Temsenaars kunnen ook hun steentje bijdragen. “Tref je ergens sluikstort aan, geef het dan door. De gemeentediensten ruimen dan zo snel mogelijk het stort op en proberen uit te zoeken wie de overtreders zijn.”

Sluikstort melden, kan via www.temse.be.

Een gedachte over “Strijd tegen zwerfvuil en sluikstort krijgt hoogste prioriteit: “Al voor meer dan 44.000 euro aan boetes opgelegd””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *