TIELRODE/ELVERSELE – Vanaf deze week starten er werken aan het Klein Broek in Elversele om het knijtenprobleem aan te pakken. De Vlaamse waterweg zal met breukstenen een tijdelijke dam bouwen in de bressen van de oude rivierdijk.
“Zo reguleren we het in- en uitwateren van het gebied”, klinkt het. Volgens de huidige planning zijn alle werken afgerond in april 2025.
Temse – Vanaf deze week starten er werken aan het Klein Broek in Elversele om het knijtenprobleem aan te pakken. De Vlaamse waterweg zal met breukstenen een tijdelijke dam bouwen in de bressen van de oude rivierdijk. “Zo kunne we het in- en uitwateren van het gebied tijdelijk reguleren”, klinkt het. Volgens de huidige planning zijn alle werken afgerond in april 2025.
Deze zomer werd Tielrode geplaagd door knijten. De oorzaak lag volgens de Tieldrodenaars bij het pas aangelegde getijdengebied Klein Broek. Er werden bressen gemaakt in de rivierdijk en dat creëerde een gebied waar de knijt goed gedijt. De kleine beestjes die voor vervelende, pijnlijke en jeukende beten zorgen, hielden heel het dorp in de ban. Het kwam zelfs tot een bijeenkomst waarop de bewoners massaal aanwezig waren om hun ongenoegen te uiten aan het gemeentebestuur. Burgemeester Hugo Maes (CD&V-Open VLD) beloofde het probleem aan te pakken.
“Door de verbeterde waterkwaliteit van de Schelde en haar zijrivieren, zijn onder andere knijten opnieuw in opmars”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg “Ze worden waargenomen op verschillende plaatsen langs onze getijdenrivieren. De aanwezigheid van knijten wordt gemonitord door de Universiteit Antwerpen, zodat er maatregelen kunnen worden genomen op plaatsen waar er hinder ontstaat.
Vorige zomer werd er ter hoogte van het Klein Broek in Elversele een groot aantal knijten waargenomen. Omdat het ecosysteem in dit gebied nog in ontwikkeling is, zijn er nog te weinig natuurlijke vijanden aanwezig”.
Breuksteen
Belofte maakt schuld. Er werd met de Vlaamse Waterweg aan een oplossing gewerkt die vanaf deze week zijn uitvoering kent. Volgens de Tielrodenaren was er maar één oplossing: “De bressen moeten dicht.” Dat is ook het plan. De komende weken wordt er 24.000 ton breuksteen aangevoerd. Dat zal gebruikt om een tijdelijke dam te maken in de bressen van de oude rivierdijk.
“Een systeem van buizen met terugslagkleppen zorgt ervoor dat we de waterstromen van- en naar het Klein Broek kunnen controleren. Zo kunnen we bepaalde delen van het gebied droog, of net onder water zetten, wanneer dat nodig is. Dat moet ervoor zorgen dat het gebied minder geschikt wordt voor knijten om zich te ontwikkelen”, zegt woordvoerder van de Vlaamse Waterweg Max Verdonck.
Rietwortels
De woordvoerder benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is. “Het is essentieel dat de natuurontwikkeling in het gebied niet wordt tegengewerkt. Het is door een gebalanceerd ecosysteem op te bouwen, dat ook de knijten in aantal zullen verminderen”, zegt hij.
In het noordwestelijke deel van het Klein Broek was een stuk van het gebied opgeslibd.
“In deze zone brengen we rietwortels aan. Dit versnelt de ontwikkeling van een rietkraag, wat het gebied aantrekkelijker maakt voor fauna en flora, bovendien is het een buffer tegen hinder door insecten zoals knijten”, zegt Verdonck.
Tijdens de werken is er een omleiding van kracht voor fietsers en voetgangers. Volgens de huidige planning zijn alle werken afgerond in april 2025.