Ontbijt – en lunchbar Copines zal vooral met producten van lokale handelaars werken
TEMSE – Komende dinsdag 17 december is het eindelijk zover. Dan openen vriendinnen Blomme Maes (25) en Helena Van der Gucht (25) hun eigen trendy brunchbar in het gewezen pand van de Gulden Cop op de hoek van de Markt en de Kasteelstraat. Heel wat Temsenaars zijn benieuwd. “Voorbijgangers proberen regelmatig naar binnen te gluren”, lachen Blomme en Helena.
Blomme en Helena kennen elkaar al jaren, vooral van bij het verenigingsleven. Maar pas zowat drie jaar geleden werden ze boezemvriendinnen.
Andere richting
“We kennen elkaar nog niet zo superlang en zijn leeftijdsgenoten”, vertelt Blomme. Beide zijn we vroeger heel actief geweest in het verenigingsleven. Het was echter pas op een feestje van de KSA dat we een drietal jaar geleden echt in gesprek zijn gegaan en ontdekten hoeveel raakpunten we hebben”, klinkt het.
“Er was altijd wel al een wilde droom bij ons beide, maar dan apart, om een soort ontbijt – en brunchbar te openen”, stelt Helena. “Maar om dan effectief die stap te wagen dat was nog iets te vroeg. In juni dan belde ik Blomme op met dit zot idee. Ik vroeg of ze de stap wou zetten en het antwoord was meteen positief. Ik werkte op dat moment als vastgoedmakelaar en Blomme was een tijdje actief als leerkracht maar we voelden allebei dat we eigenlijk een andere richting uit wilden.”
“Na een half jaar in de horeca te hebben gewerkt, had ik zin om zelf iets te starten”, zegt Blomme. “We vonden elkaar in dit verhaal. Na veel gesprekken en een businessplan besloten we half augustus om ervoor te gaan.”
Daarna begon de zoektocht naar een geschikt pand.
We hebben er verschillende bekeken en zijn uiteindelijk gevallen voor het historische pand van de voormalige Gulden Cop”, vult Blomme aan.
Visie van duurzaamheid
“De nieuwe naam ‘Copines’ is enerzijds een knipoog naar dat verleden, maar het dekt anderzijds ook de lading”, aldus Helena. “We gaan de zaak immers als vriendinnen uitbaten. Ik sta in de keuken en Blomme neemt de zaal voor haar rekening. Met de inrichting en het concept richten we ons misschien op een iets jonger publiek, maar iedereen is hier welkom.”
Het interieur onderging dan ook een ware metamorfose.
“We wilden vooral veel lichte kleuren maar trekken ook de kaart van duurzaamheid. Al het meubilair is tweedehands. Ik denk niet dat we zes dezelfde stoelen hebben”, lacht Helena. “We gaan allebei graag snuisteren op rommelmarkten en in de kringwinkel. We hebben wel alles gepimpt naar onze eigen stijl. De visie van duurzaamheid trekken we ook door in de keuken. We werken vooral met lokale producten en de kaart is bewust beperkt gehouden zodat alles steeds vers in huis gehaald kan worden.”
Naar binnen gluren
Sinds begin september is er hard gewerkt in het pand. En het resultaat mag gezien worden.
“Er was heel wat werk om de keuken brandveilig te maken, maar er was vooral heel veel schilderwerk. Gelukkig konden we rekenen op veel vrienden en familie die samen met ons de handen uit de mouwen hebben gestoken”, zegt Blomme. “Zonder hen hadden we het niet kunnen klaarspelen om voor de feestdagen te openen.”
“Heel wat Temsenaars zitten duidelijk ‘op hete kolen’ om ons een bezoekje te brengen, dat merken we aan de vele positieve reacties”, klinkt het.
“Heel wat voorbijgangers proberen ook een glimp van ons interieur op de vangen door een poging te doen om naar binnen te gluren, daarom laten we de raamdecoratie naar beneden”, lachen Blomme en Helena.
Lokale producten
Met het concept van Copines brengen de vriendinnen een trendy brunchbar, zoals je die in een grootstad tegenkomt, naar Temse.
“Maar we geven er wel onze eigen twist aan. We vinden het onder meer belangrijk om met lokale producten te werken. Ons brood komt bijvoorbeeld van Bakkerij Bolsens uit Temse, de koffie van Agostini uit Dendermonde en de dranken worden geleverd door drankenhandel Hinderdael uit de Akkerstraat”, klinkt het. “Op de bovenverdieping is er ook een feestzaal die kan dienen voor bijvoorbeeld een babyborrel of ontbijtvergadering.”
Het ontbijt dat geserveerd zal worden zal ook iets hipper ogen.
“We hebben geen standaardontbijt maar serveren ondermeer een ontbijt met zelfgemaakte granola, een smoothie en een speciale croissant ‘Copines’, We hebben wel twee ontbijtformules waar we een pistolet serveren maar dan met Brie in plaats van met belegen kaas”
Copines heeft binnen een 40-tal couverts maar in de zomer komt daar ook nog het terras bij. “En op de bovenverdieping is er een feestzaaltje dat gehuurd kan worden voor bijvoorbeeld een babyborrel of ontbijtvergadering.
“We openen bewust de deuren nog voor het einde van het jaar”, stellen de vriendinnen. “Enerzijds om de kerstvakantie nog mee te pikken maar ook omdat onze cadeaubonnen een ideaal geschenk zijn voor onder de kerstboom.”
Copines is vanaf 17 december geopend. Alle dagen behalve maandag van 8 tot 16.30 uur. Op vrijdag is de zaak een uurtje vroeger open voor de marktbezoekers. Op zaterdag en zondag kan men er terecht van 9 tot 15 uur. Voor ontbijt en lunch is het aangeraden om te reserveren:
Meer info: www.copines-brunchbar.be
Veel
Succes
Het zal gesmaakt worden in Temse
Vanwege
Wash Lavanet Laundry
De buren
Kasteelstraat 7