TEMSE – De zorgsector organiseerde vandaag een nationale betoging voor dringende hervormingen. In Temse bleef het personeel van welzijnsvereniging Sleutelzorg aan de slag maar wel in zwarte rouwkledij als teken van solidariteit.
Ook hier is het personeelstekort wel erg nijpend. Dit jaar moest er zelfs een afdeling van het nagelnieuwe woonzorgcentrum De Reiger tijdelijk gesloten worden.
Bonden klagen het gebrek aan concrete oplossingen aan om de beroepen in de zorgsector houdbaar en aantrekkelijk te maken. Ook Welzijnsvereniging Sleutelzorg waarschuwt al geruime tijd voor de ernst van de situatie.
“We zagen ons dit jaar zelfs genoodzaakt om tijdelijk een afdeling met 33 bedden van ons nieuw woonzorgcentrum De Reiger te sluiten vanwege personeelstekorten”, licht algemeen directeur Saskia Boone toe. “Dit is geen op zichzelf staand incident, maar een teken van een diepere structurele crisis: onze medewerkers werken onder toenemende druk door steeds complexere zorgvragen en de groeiende groep ouderen die ondersteuning nodig heeft, terwijl er nauwelijks nieuwe krachten instromen. Dit alles maakt het steeds moeilijker om kwalitatieve en persoonlijke zorg te waarborgen.”
Diepere crisis
In totaal is er een tekort aan tiental voltijdse krachten. Sleutelzorg hoopt de afdeling volgend jaar te kunnen heropstarten. Begin 2026 wordt namelijk de laatste fase van de nieuwbouw in gebruik genomen, goed voor nog eens 60 bedden.
“Het is een moeilijk verhaal om al die bedden leeg te laten terwijl er tegelijk wachtlijsten zijn voor opname”, vult Miranda Schildermans, directeur van De Reiger, aan.
Dat een woonzorgcentrum afdelingen moet sluiten is geen op zichzelf staand incident. Ook in Sint-Niklaas moest deze drastische beslissing al worden genomen.
“Het is een teken van een diepere structurele crisis”, legt Boone uit. “Onze medewerkers werken onder toenemende druk door steeds complexere zorgvragen en de groeiende groep ouderen die ondersteuning nodig heeft, terwijl er nauwelijks nieuwe krachten instromen. De nieuwe medewerkers hebben ook andere verwachtingen en wensen en hechten meer belang aan een work-lifebalance. Dat is terecht natuurlijk maar als mensen later willen starten, betekent dit ook dat onze bewoners later gewassen kunnen worden. Het is een moeilijke puzzel om te leggen.”
Sterke vergrijzing
Van de verschillende regeringen wordt gevraagd om een concrete oplossing te zoeken. Momenteel worden veel tekorten opgevangen door de inzet van interimkrachten. “Maar dat komt de kwaliteit niet ten goede”, klinkt het. “We willen vermijden dat bewoners steeds wisselende gezichten zien, maar het kost ons ook een pak geld. Het verlies aan inkomsten om een afdeling leeg te laten staan, is nog altijd kleiner dat de kost om interimkrachten in te zetten.”
“Bovendien is het oneerlijk naar ons eigen personeel toe omdat die andere groep extralegale voordelen heeft. We vragen daarom om deze, maar ook andere regels, eens te herbekijken. Ook moet het beroep van zorg- en verpleegkundige aantrekkelijker worden gemaakt. Er komt een sterke vergrijzing op ons af en gaan in de toekomst heel wat helpende handen nodig hebben om de zorg te kunnen garanderen.”
Welzijnsvereniging Sleutelzorg blijft zich, samen met haar medewerkers, inzetten voor kwaliteitsvolle zorg, ondersteund door voldoende eigen personeel. Dit is niet alleen van belang voor onze huidige bewoners, maar ook voor de generaties die volgen. Het is tijd voor actie, vóór de zorgsector onherstelbare schade oploopt.