Zaakvoerders Geert en Anne totaal overdonderd door grote menigte klanten die afscheid komen nemen
TIELRODE – – Geert Anné (64) en Anne Boeykens (60) van Bakkerij Anné in Tielrode sluiten de deuren van hun zaak. Na 110 jaar en drie generaties komt er een einde aan een icoon in het dorp. “Het contact met de klanten zal ik missen, maar het is tijd om van andere dingen te genieten”, zegt Geert.
Bewoners uit Tielrode kwam massaal op de been om afscheid te nemen van de uitbaters – en hun fantasievolle recepten. “Geert maakte de lekkerste croissants. Het dorp zal niet meer hetzelfde zijn”, klinkt het.
Zondag 3 november was het dan zover. Voor de laatste keer stak Geert zijn oven aan en bediende zijn vrouw Anne met de glimlach de vele trouwe klanten van de bakkerij. Na 110 jaar en drie generaties sluit Bakkerij Anné aan de Antwerpsesteenweg in Tielrode de deuren.
Succesformule
“Mijn grootvader Petrus Anné was de oprichter van de zaak aan het begin van de twintigste eeuw. Daarna nam mijn vader het over, en ik ben nu de laatste”, vertelt Geert. “We vonden geen overnemer meer, dus we hebben besloten de zaak te sluiten. Het is een harde stiel met lange dagen. Nog maar weinig mensen willen dit doen.” (Lees verder onder de foto)
Geert was al vanaf zijn 16 jaar aan de slag in de bakkerij.
“Ik bracht toen al het brood rond op mijn fiets.” In 1981 nam hij het roer over van zijn vader, enkele jaren later stapte zijn vrouw Anne mee in de zaak. Geert werkte hard achter de schermen, terwijl zijn vrouw de klanten bediende. Het bleek een succesformule.
“Ik zal vooral het contact met de klanten missen”, zegt Geert. “Maar ik ga nu van andere dingen genieten. Zo hebben we eindelijk eens tijd om de feestdagen te vieren. Dat hebben we nog nooit kunnen doen.”
Schilderen
Geert stond bekend om de creativiteit in zijn recepten. “Ik probeerde vooral op reis ideetjes op te doen”, zegt hij. Zijn klanten stonden in een lange rij aan te schuiven voor zijn Kerelbrood, gemaakt van de draf van de naastgelegen brouwerij, of laugenbrood, een soort pistolet.
“Ik heb als bakker altijd veel fantasie gehad”, vertelt hij. Die fantasie en creativiteit zal hij nu in zijn schilderijen stoppen. “Schilderen is een passie voor mij. Mijn droom is om hier in de bakkerij ooit een expo te openen”, zegt hij.
DNA doorgeven
De sluiting ging niet onopgemerkt voorbij. Meer dan honderd trouwe klanten kwamen in een stoet afgezakt naar de zaak om de uitbaters te bedanken. Een grote verrassing voor de Geert en Anne, die helemaal overdonderd waren. “Dit is heel hartverwarmend”, klonk het emotioneel.
“Het dorp zal niet meer hetzelfde zijn zonder hen”, zegt vaste klant Dominique. “Je kwam er niet alleen voor het lekkere brood, maar ook voor de gezellige babbel.” (Lees verder onder de foto)
Het verhaal van de bakkerij loopt trouwens niet volledig ten einde. Anne gaat aan de slag in de naastgelegen snoepwinkel De Zoete Doos van Lotte en Koen. “We gaan het DNA van Bakkerij Anné aan hen doorgeven en Geert zal nog steeds enkele van zijn creatieve gerechten zoals speculaas aanbieden”, zegt Anne.
Meer foto’s, klik hier