Blomme (25) haalt 888 stemmen en raakt verkozen, maar mag niet zetelen omdat vader Hugo burgemeester wordt: “Als papa stopt, smijt ik me volledig”

Voor het eerst ook drie kandidaten uit Velle verkozen voor de gemeenteraad

TEMSE – Maar liefst 888 inwoners stemden op Blomme Maes (25), dochter van de huidige burgervader, waardoor ze verkozen raakte als gemeenteraadslid van Temse. Toch zal de 25-jarige, die opkwam op de lijst van het kartel CD&V-Open VLD in Temse, niet zetelen.

Aangezien haar vader Hugo Maes opnieuw burgemeester wordt, mag ze geen deel uitmaken van de gemeenteraad. Maria Van Eyck (68) uit Temse-Velle neemt haar plaats in. “Dit wist ik op voorhand, maar hiermee win ik naamsbekendheid”, vertelt Blomme.

Blomme (25), de dochter van burgemeester Hugo Maes, mag niet zetelen,
waardoor Maria Van Eyck (68) dat toch kan. — © rr

Voetsporen

Verkozenen met een familiale band in de eerste of tweede graad mogen niet samen zetelen in de gemeenteraad. Dankzij die regel kan de 25-jarige Blomme Maes niet zetelen. Hoewel ze 888 voorkeurstemmen kreeg en officieel werd verkozen, zal ze in december geen eed afleggen als gemeenteraadslid. Ze stond namelijk op de lijst van het kartel CD&V-Open VLD, waar ook de naam van haar vader en burgemeester Hugo Maes op stond.

Blomme is al zeven jaar achter de schermen van de partij van haar vader actief. Ze is ambitieus en erop gebrand om in zijn voetsporen te treden. “Als mijn vader stopt, wil ik me smijten in de politiek”, zegt ze. Ze is niet teleurgesteld over het feit dat ze nog niet mag zetelen. (Lees verder onder de foto)

“Ik wist al op voorhand dat ik niet zou kunnen zetelen. Ik ben vooral blij voor mijn vader”, zegt Blomme. “Dat ik toch op de lijst stond, is vooral omdat ik iets voor de partij wil betekenen. Bovendien is dit goed voor mijn naamsbekendheid. Deze hoge score had ik niet verwacht.”

Brunchbar Copines

Stilzitten zal Blomme niet doen, want ze opent, samen met een zakenpartner, binnenkort haar brunchbar Copines in het pand van De Gulden Cop op de hoek van de Markt met de Kasteelstraat. “Daarbij zitten we volop in de opstartfase. We hopen in december de deuren te openen”, zegt ze.

Het kartel CD&V-Open VLD, dat twaalf zetels kon verzilveren, zal het dus zonder Blomme moeten stellen. Dat is goed nieuws voor Maria Van Eyck (68) uit Temse-Velle, die dan toch een zitje in de gemeenteraad kon verzilveren.

Drie kandidaten uit Velle

“Ik eindigde op de 13e plaats en kwam een luttele stem te kort om te mogen zetelen. Dat was een teleurstelling, maar die sloeg snel om in blijdschap toen ik te horen kreeg dat ik toch de eed zal kunnen afleggen”, zegt ze. “Het is mijn vierde deelname aan de verkiezingen, maar het is de eerste keer dat ik verkozen word.”

Daardoor zijn er voor het eerst drie kandidaten, uit Velle, van dezelfde lijst, verkozen voor de gemeenteraad. Naast Maria Van Eyck ook Nicola De Cock, in de gemeente al jaren bekend als ‘Het Manneke van Temse‘, en sinds kort ook stadionspeaker bij voetbalclub Blauw-Wit Temse, en Wim Riské voorzitter van de lokale Open VLD afdeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *