Hugo Maes was de architect van het kartel met Open VLD en dat blijkt nu een gouden zet.”Alleen kan je niets, maar samen kan je bergen verzetten” (UPDATE)

TEMSE – Met een daverend applaus werd burgemeester Hugo Maes zondagavond door zijn achterban verwelkomd in café De Pocket in Temse. Met 37 procent van de stemmen heeft het kartel van CD&V en Open Vld voor Temse een klinkende overwinning behaald. Grote verschuivingen zijn er niet, maar de kaarten liggen wel anders door de kartelvorming van verschillende partijen.

Hugo Maes kreeg tranen in de ogen bij het vernemen van het resultaat van zijn partij en vooral door de persoonlijke score die hij neerzette.

Hoop en realiteit

Maes behaalde 2680 voorkeurstemmen, een waanzinnig resultaat tegenover de lijsttrekkers van de andere partijen: Lieve Truyman (N-VA) kreeg 1337 stemmen achter haar naam, Bert Bauwelinck (Tesamen) wist 1040 kiezers te overtuigen, Rony Rombaut (Vlaams Belang) kreeg er 991.

Hugo Maes blijft burgemeester na een klinkende overwinning
(foto Kristof Pieters)

“Dit is wel enkel te danken aan het werk van een heel team”, benadrukt Hugo Maes. “We hadden gehoopt op 12 zetels, maar tussen hoop en realiteit is er vaak een groot verschil. Het kost me nu wel heel wat euto’s want ik had op voorhand gezegd dat ik per voorkeurstem één euro in de pot zou doen om achteraf te trakteren”, lacht Maes.

Initiatiefrecht

Maes is de architect achter het kartel van CD&V en Open VLD en dat bleek nu een gouden zet te zijn.

“Toen Tesamen en Groen met elkaar in zee gingen, heb ik het idee geopperd om een grote centrumpartij te vormen en heb ik de hand uitgestoken naar zowel de liberalen als N-VA”, blikt hij terug. “Enkel Open VlD is op het aanbod ingegaan, maar het is duidelijk dat het loonde om de krachten te bundelen. Alleen kan je niets, maar samen kan je bergen verzetten. We hebben een heel diverse groep en de sfeer is fantastisch.”

Foto: Kristof Pieters

Eerst genieten

Als stemmenkanon van de grootste partij krijgt hij nu het initiatiefrecht om een nieuwe coalitie te vormen.

“Ik ben een gelukkig mens en leef op een wolk momenteel”, zegt Maes. De partij zal vanavond nog overleggen met de huidige coalitiepartner N-VA, maar er is geen garantie dat zij terug zullen mee besturen. “We gaan met iedereen rond de tafel zitten”, zegt Maes.

“We gaan de komende dagen met de andere partijen rond de tafel zitten, ook met Vlaams Belang. Dat is de elementaire beleefdheid want elke partij heeft kiezers. Maar onze visies liggen wel ver uit elkaar. Het is logisch dat we met onze huidige coalitiepartner de meeste overeenkomsten hebben aangezien we nu al samen besturen. Maar dat is iets voor de komende dagen. Nu gaan we eerst genieten.”

N-VA en Tesamen wachten op telefoontje

Lieve Truyman, lijsttrekker bij N-VA, feliciteert CD&V en Open Vld met de verkiezingsoverwinning. Of er nu geen spijt is dat ze het aanbod voor één groot kartel hebben afgeslagen?

“We weten niet waar we zouden uitgekomen zijn”, stelt ze. “De kiezer had de zetelende meerderheid evengoed kunnen afstraffen. We hebben het nu voor 100 procent op eigen kracht gedaan en hetzelfde resultaat neergezet als zes jaar geleden. We mogen dus zeker niet klagen. Er is zelfs nog een lichte groei.”

Geen grote verschuivingen

“Ik kijk wel al uit naar het telefoontje van Hugo Maes”, klinkt het. “We hebben de voorbije jaren immers toch wel goed samengewerkt.”

Bij N-VA zijn ze blij met de score. Toch heeft de lage opkomst de partij parten gespeeld volgens lijsttrekker Lieve Truyman. — © pvs

Bert Bauwelinck van Tesamen hoopt dat CD&V en Open Vld voor Temse samen voor een nieuwe wind kiezen.

“We denken dat we een meerwaarde kunnen zijn in het bestuur als men echt voor verandering wil gaan”, reageert hij.
Bauwelinck geeft toe dat het resultaat van Tesamen iets onder de verwachtingen is gebleven.

Bij Tesamen hopen ze op een kans om de komende zes jaar mee te besturen. — © pvs

“Maar eigenlijk zijn er geen grote verschuivingen gebeurd in het politieke landschap. We zijn dus zeker ook niet ontevreden. En hoewel we als oppositie hard gewerkt hebben, willen we ons graag ook nu wel eens bewijzen in het bestuur.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *