Temse volgt nationale trend: Matige opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen. Nergens wachtrijen om stem uit te brengen.

TEMSE – Net zoals in vele steden en gemeenten in het Vlaamse land was de opkomst voor de lokale verkiezingen in Temse heel matig. Het viel ook op dat vooral oudere kiezers hun stem kwamen uitbrengen en de jeugd verstek gaf.

Ook in Steendorp was de opkomst zeer matig

“Door niet te gaan stemmen hebben de niet-stemmers de komende 6 jaar zichzelf zwijgplicht opgelegd”, stelde een kandidaat.

In Temse kunnen de kiezers hun stem uitbrengen op één van de vier partijen: CD&V en Open Vld voor Temse, N-VA, Tesamen en Vlaams Belang.

De opkomst was deze voormiddag overal nogal matig. Er worden nergens lange wachtrijen gemeld aan de stemlokalen. Dat merkten ze ook in het kiescafé van de Scouts Steendorp.

Vooral ’s ochtends was het kalm aan het kiescafé van scouts Steendorp. Later liep het goed vol.

Geen goede zaak

Burgemeester Hugo Maes ging al heel vroeg stemmen in Tielrode
(foto: Kristof Pieters)

“We organiseren dit al vele jaren”, zegt leidster Caro. “Ons lokaal ligt immers vlak bij het stembureau in de sporthal. We verkopen hier koffie met koffiekoeken en hamburgers. Vanochtend was het opvallend rustig. We zien een enorm groot verschil met de verkiezingen van juni. Er is maar de helft zoveel volk. Voor onze kas is het afschaffen van de opkomstplicht alleszins geen goede zaak”, klinkt het lachend.

Wij gingen een kijkje nemen bij de kiesbureaus op Velle, in Steendorp, in de Terra school aan de Theo De Deckerlaan, en ook in Tielrode en Elversele. Overal stonden de kiezers op amper enkele minuten opnieuw buiten.

“Hopelijk kunnen we feesten”

Bert Bauwelinck, de lijsttrekker bij Tesamen, kwam in basisschool De Vierklaver in Temse stemmen. Hij herhaalde er de doelstelling van zijn partij.

Lijsttrekker Tesamen Bert Bauwelinck ging stemmen op de Vierklaver
(Foto: Pieter Van Hecke)

“We willen 25 procent van de stemmen halen en het zou een mooie cadeau zijn als we de komende zes jaar mogen mee besturen”, zei hij voor Het Nieuwsblad regionaal. “In afwachting van de resultaten ga ik straks even met vrienden aperitieven om de gedachten te verzetten en vanaf 16 uur komen we met de partij samen in Kaffee ’t Schrijverke. Hopelijk wordt het daar een feestje!”

Lage opkomst in stemlokaal, meer volk bij ‘Juliette Poulette’

Lijsttrekker bij Vlaams Belang Temse, Rony Rombaut, bracht zijn stem uit in het stemlokaal in het gemeentehuis.

Rony Rombaut van Vlaams Belang ging stemmen in het oud-gemeentehuis
(foto Pieter Van Hecke)

“Ik hoop dat we zes zetels kunnen verzilveren, maar ik heb natuurlijk geen glazen bol”, zegt hij. Hij was eveneens onthutst over de lage opkomst. “In juni kwam ik op hetzelfde moment naar het stemlokaal en toen moest ik veertig minuten aanschuiven, nu wandel je zonder te wachten naar binnen.”

Wie honger krijgt van het stemmen, kan op de Markt in Temse terecht bij Liese van Juliette Poulette voor een gebraden kip of ander lekkers. “Hier is de opkomst wel goed”, zegt ze met een lach. “Iedereen die langskomt, zegt alvast dat ze op ‘de goeie’ hebben gestemd. We hebben al een paar grote bestellingen gekregen. Ik denk dat de mensen na het stemmen in groep samenkomen om dan de resultaten te volgen.”

Ook weinig kiezers in Elversele
Terra Temse
Tielrode

Een gedachte over “Temse volgt nationale trend: Matige opkomst voor gemeenteraadsverkiezingen. Nergens wachtrijen om stem uit te brengen.”

  1. Ik begrijp niet dat politici of andere verontwaardigd zijn. Het is een grote soep met overdreven veel balletjes heel het politiek gebeuren. De meeste mensen zijn het beu, waarom omdat politici alle manieren gebruiken om zelf aan de macht te blijven. Er is geen democratie en er wordt al zeker niet naar gehandeld. Het heeft niets te maken met het weer of met andere zaken die ze nu proberen aan te halen. De mensen zijn het beu de afspraakjes, de voor akkoorden, partijen die kartels vormen, neen die kartels is niet om een beleid te geven aan de kiezer, de kartels zijn er om de verkiezingen te beïnvloeden, partijen die schrik hebben dat ze te weinig stemmen gaan halen en zo proberen om aan de macht te blijven! Dan hebben we nog de media die hier een hele grote rol in spelen, zij zijn de vierde macht die naar eigen belang handelen, het wordt tijd dat de waarheid op tafel komt, het wordt tijd dat er een echte democratie komt en het wordt nog meer tijd dat de trukjes van bepaalde partijen stoppen. Misschien zal dan de burger niet het gevoel hebben dat stemmen overbodig is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *