Offerblok van 300 jaar oude kapel opnieuw doelwit van vandalen: “Het is godgeklaagd, veel schade terwijl er ocharme een paar euro in zit”

TIELRODE – – Onbekenden probeerden het offerblok van de Sint-Elooikapel in Tielrode open te breken. “Al de tweede keer op evenveel maanden tijd”, zegt voorzitter van de Confrerie Sint-Elooi Marcel Dubourg (67). “Ze maakten deze keer geen buit, maar er is wel 500 euro schade.” De buurt kijkt in de richting van hangjongeren. “We hebben hier zelfs al drugsspuiten gevonden”, klinkt het.

De inbraak vond dinsdag plaats in het kapelletje aan de Antwerpsesteenweg. De persoon die de deur van de kapel ’s ochtends opent en ’s avonds weer sluit, stelde de feiten vast.

“We hebben meteen aangifte gedaan bij de politie. Het is al de tweede keer op twee maanden tijd dat ze het offerblok proberen open te breken”, zegt een misnoegde voorzitter. “Ze konden telkens geen buit maken, maar de schade is wel groot. Die loopt op tot 500 euro. En dat allemaal voor amper 10 euro, meer zit er nooit in. Het is godgeklaagd.” (lees verder onder de foto)

Vandalen maakten geen geld buit, maar richtten veel schade aan. — © pvs

De kapel, die dateert uit 1721, is de laatste jaren niet gespaard gebleven van miserie. In 2020 werd de ze namelijk zwaar beschadigd door een afdraaiende vrachtwagen. De confrerie slaagde erin hun geliefde kapel over te kopen van de kerkfabriek en herstelde ze op eigen kosten. De gerestaureerde kapel werd op 2 juli 2023 tijdens de 291ste paardenommegang ingehuldigd.

“Er is opnieuw een plaats van rust gecreëerd voor de voorbijgangers”, sprak de voorzitter toen. De kapel blijft nu echter voor onbepaalde tijd gesloten. “Die rustplaats wordt nu helaas terug weggenomen. Het offerblok wordt hersteld, maar tot dan blijft de kapel dicht”, zegt Dubourg. “We overwegen momenteel om camerabewaking te plaatsen om dit soort zaken in de toekomst te vermijden.”

Hangjongeren

“Het is triest. Ze was net zo mooi gerestaureerd”, zegt een buurtbewoonster. “We komen hier wekelijks op woensdagnamiddag met de kleinkinderen een kaarsje branden. Dat kan nu niet meer en dat vinden wij en de kinderen heel jammer.” De buurt kijkt in de richting van hangjongeren. “Ze zorgen hier voor lawaai, overlast en laten overal afval achter. We vonden hier zelfs al drugsspuiten”, klinkt het.

De lokale politie geeft mee dat er een onderzoek loopt, maar dat er voorlopig nog geen spoor is van de daders. De locatie werd door de ordediensten aangestipt als een overlastgevoelige plaats.

De St-Elooikapel aan de Antwerpsesteenweg in Tielrode blijft voorlopig dicht. — © pvs

Een gedachte over “Offerblok van 300 jaar oude kapel opnieuw doelwit van vandalen: “Het is godgeklaagd, veel schade terwijl er ocharme een paar euro in zit””

  1. Dat is nou typisch. Ja schade maar best herstelbaar voor weinig geld. En dan jammeren over hangjongeren en andere. De kapel is een Christelijk gebouwtje maar van die leer merk ik weinig in het gejammer. Begrip en kansen geven. Niet veroordelen en geen kwaadspreken. Open deur, open hart. Jammer van deze negatieve tijdsgeest. En dit mag openbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *