Vlaamse Waterweg neemt maatregelen tegen knijtenplaag: “De natuur een extra handje helpen”

TIELRODE – Tielrode wordt geplaagd door knijten sinds de aanleg van het getijdengebied Klein Broek door de Vlaamse Waterweg. Die laatste neemt nu maatregelen om het probleem aan te pakken. “De natuur een extra handje helpen tegen knijten”, zegt woordvoerder Max Verdonck. Burgemeester Hugo Maes (CD&V) is hoopvol: “Knijten … hopelijk niet voor lang meer.”

De in- en uitstroom van water naar en van het Klein Broek zal gereguleerd worden om de overlast van knijten aan te pakken. — © pvs

Tijdens een buurtbijeenkomst op 6 september in het clubhuis van Ski- en Bootclub De Durme liepen de gemoederen hoog op. De inwoners uitten er hun frustratie over de knijtenplaag die hen teistert. Die kwam er met de aanleg van het getijdengebied in het Klein Broek. Daar werden enkele bressen in de dijk langs de Durme gemaakt zodat het gebied kan overstromen. Dat brengt slib met zich mee, en dat is nu net de ideale kweekplaats voor knijten.

Slibvlakte

“We worden door hele zwermen aangevallen”, klonk het onder meer. Burgemeester Hugo Maes, zelf een Tielrodenaar, aanhoorde niet alleen zijn dorpsgenoten maar beloofde ook spoedig actie te ondernemen. Voor de aanwezigen was er maar één oplossing: “Doe de bressen terug dicht.”

Een tweetal weken later komt Maes die belofte na en communiceert een reeks maatregelen.

“We hebben op korte termijn gereageerd en gingen in overleg met de Vlaamse Waterweg. Zij hebben ook vastgesteld dat de miserie begonnen is sinds het doorbreken van de dijken”, zegt hij. “Ondertussen wordt de noordwestelijke slibvlakte, aan de N41, drooggelegd. Die wordt nadien afgegraven en vervangen door grond met rietwortels. Het riet zal de kweek van de knijten tegenhouden of toch sterk verminderen.”

Natuur een handje helpen

De bressen in de dijk zullen niet dichtgemaakt worden, maar het water uit de Durme dat het gebied in- en uitstroomt zal wel kunnen gereguleerd worden. “De bressen zullen opgehoogd worden met steenpuin en een buis met terugslagklep zal voor controle over het waterpeil zorgen om de omstandigheden voor de knijten zo ongunstig mogelijk te maken”, zegt Maes. (Lees verder onder de foto)

De bressen zullen deels met steenpuin dichtgemaakt worden. — © pvs

Over de exacte timing van de werken zal de Vlaamse Waterweg later nog communiceren. In een eerste communicatie liet de woordvoerder al weten dat ze ontkennen de situatie zelf te hebben gecreëerd. “Knijten zijn overal in de Scheldevallei in opmars, niet enkel in de getijdengebieden. Maar we proberen waar we kunnen de natuur wel een handje te helpen om situaties met hinder te vermijden”, zegt Verdonck. (Brob: HN/pvs)

3 gedachtes over “Vlaamse Waterweg neemt maatregelen tegen knijtenplaag: “De natuur een extra handje helpen””

  1. Knijten komen niet voor zolang er landbouw aanwezig is in het gebied. Potpolder Tielrode: landbouw + perfect werkend overstromingsgebied zonder knijten en zonder geklaag.
    De knijten in Klein Broek zijn er gekomen door de landbouw weg te jagen uit dit gebied. In de tijd toen er nog koeien rondliepen in Klein Broek waren er geen knijten en hoorde ik niemand klagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *