Schroefblad van oud Boelwerfschip ‘de Godetia’ siert voortaan rotonde aan de Leie

TEMSE – Temse is een monument uit het scheepsbouwverleden rijker. Een schroefblad van het Boelwerfschip Godetia siert nu de rotonde Leie-Cauwerburg. Gianni Vangaever, de laatste commandant van het schip, was erbij voor de onthulling. “Een bijzonder schip en het doet me telkens plezier om relikwieën ervan te zien opduiken”, zegt hij.

Het Boelwerfschip A960 Godetia werd in opdracht van de Belgische marine gebouwd op Boelwerf en te water gelaten op 7 december 1965. Het deed dienst als commando en logistiek ondersteuningsschip voor met name mijnenbestrijdingsvaartuigen en andere kleinere marineschepen. Na meer dan anderhalf miljoen kilometer te hebben afgelegd – dat is ongeveer veertig keer de wereld rond – werd het na 55 dienstjaren in 2021 uit dienst genomen en verschroot. (lees verder onder de foto)

Het schroefblad staat op het rondpunt Leie-Cauwerburg, op een zucht van de plaats waar het in 1965 werd gebouwd.

Schroefblad

Erfgoedvereniging op Stoapel kon nog enkele items recupereren, waaronder een schroefblad. In samenspraak met de gemeente werd beslist om het schroefblad een eervolle plaats te geven op de rotonde Leie-Cauwerburg, op een zucht van de plaats waar het schip in 1965 werd gebouwd.

“Met veel passie en liefde legt erfgoedvereniging Op Stoapel zich erop toe om de Boelwerf en het scheepsbouwverleden in Temse in leven te houden”, vertelt schepen Lieve Truyman (N-VA). “De Godetia heeft weer een plaatsje in Temse. Er is een stukje erfgoed thuisgekomen.” (lees verder onder de foto)

Bij de onthulling was ook Gianni Vangaever, de laatste commandant van het schip, aanwezig. “Het was een bijzonder schip. Het doet met telkens plezier dat er relikwieën opduiken. Dit monument toont de sterke band die de gemeente Temse heeft met de maritieme wereld”, zegt hij.

Op het einde van de officiële inhuldiging liet Eric Bauwelinck, ondervoorzitter van Op Stoapel, nog een ballonnetje op: “Misschien kan het gemeentebestuur er wel voor zorgen dat de rotonde van de Leie waar het schroefblad een plaats kreeg wel de naam krijgt van Godetiaplein”, lachte hij.

Meer foto’s van inhuldiging, klik hier

vlnr.: Belleman Bart Heynderickx, ondervoorzitter Op Stoapel Eric Bauwelinck, schepen Lieve Truyman, gewezen commandant Giani Vangaever, burgemeester Hugo Maes en voorzitter Op Stoapel Eddy Van Grevelinghe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *