Tielrodenaars worden knettergek van knijten, burgemeester Hugo Maes: “Als ik een glazen bol had gehad, ik zou het hebben tegengehouden”

TIELRODE – – In Tielrode zorgt een knijtenplaag voor frustratie bij de inwoners. Die hebben ze vrijdag geuit op een bijeenkomst en daar was ook burgemeester Hugo Maes (CD&V) aanwezig. “Sinds de aanleg van het getijdengebied is het een echte plaag.

Doe de bressen in de dijk weer dicht”, klonk het resoluut bij de inwoners. “Als ik een glazen bol had gehad, ik zou het hebben tegengehouden”, zei burgemeester Maes, zelf een Tielrodenaar.

De eerste overlast door knijten, kleine muggen die voor pijnlijke en jeukende beten zorgen, werd eind juli gerapporteerd door verschillende Tielrodenaars.

“Op de dijk worden we aangevallen door zwermen knijten”, klonk het toen bij de slachtoffers. De oorzaak van de plaag ligt volgens de inwoners bij het pas aangelegde getijdengebied in het Klein Broek, een gebied van 54 hectare groot dat in het kader van de Sigmawerken ontpolderd werd. “Het water stroomt het gebied in en uit. Dat laat slib achter en dat is de ideale biotoop voor de knijten”, klinkt het.

De situatie is sindsdien alleen maar erger geworden. De inwoners zijn het grondig beu. Zij kwamen vrijdagavond in grote getallen samen in het clubhuis van Ski- en Bootclub De Durme, pal aan het water, om hun ongenoegen er te uiten. Het was Frieda Goossens die iedereen bij elkaar kreeg.

“Wandelen op de dijk gaat niet meer want iedereen zijn benen staan direct vol beten”, zegt ze. “Waarom doet niemand hier iets aan, vroeg ik mij af. Ik besloot dan maar zelf het initiatief te nemen.”

Ski- en Bootclub De Durme

Ronny De Kerf van de bootclub is zelf ook slachtoffer. “We zitten hier al 41 jaar met onze vereniging en nooit hadden we er last van. Vroeger zaten we tot ’s avonds laat met onze leden op de dijk. Nu niet meer, dat is onmogelijk geworden”, zegt hij. (Lees verder onder de foto)

“Vroeger zaten we tot ’s avonds laat met onze leden op de dijk. Nu niet meer, dat is onmogelijk geworden”, zegt Ronny De Kerf van de Ski – en Bootclub.


De Tielrodenaars eisen maatregelen en daarvoor kijken ze naar het gemeentebestuur. Burgemeester Hugo Maes, zelf een Tielrodenaar, tekende present op de bijeenkomst en sprak de misnoegde menigte toe. Hij begon zijn betoog met mee te delen dat hij nauw in contact staat met de Vlaamse Waterweg.

“We kregen eerst een voorgekauwd antwoord dat de natuur zich wel zou herstellen en het probleem vanzelf zou weggaan”, legt hij uit. Daarmee was hij niet gediend. “Wij dringen aan op een oplossing. Er moet kortelings iets ondernomen worden”, zegt hij. “Als ik een glazen bol had gehad, dan zou ik het doorsteken van de dijken tegengehouden hebben.” (Lees verder onder de foto)

Vlnr: Guy Rottiers, burgemeester Hugo Maes (CD&V) en Frieda Goossens. — © pvs

Mogelijke oplossingen die de Vlaamse Waterweg naar voor brengt, zijn de aanvoer van zanderige grond die beter het water doorlaat, en begroeiing aanbrengen. Daar stonden de inwoners sceptisch tegenover. Voor hen is er maar één afdoende oplossing: “De bressen in de dijk moeten dicht”, klonk het resoluut.

‘Littekens’

Baasrodenaar Guy Rottiers kwam de inwoners een hart onder de riem steken. Guy, zelf slachtoffer van de knijtenproblematiek, is gepokt en gemazeld in de materie en sleepte zelfs al de Vlaamse Waterweg voor de rechter. Hij beaamde het betoog van de Tielrodenaars. “De dijken moeten weer dicht”, zegt hij. “Ik hoop dat de Vlaamse Waterweg ooit hun fout toegeeft.” (Lees verder onder de foto)

Guy Rottiers kwam uitleg geven aan de Tielrodenaars. — © pvs

Tijdens de bijeenkomst wisselden de slachtoffer hun miserie met lotgenoten uit. “We kunnen niet meer op ons terras zitten, en joggen op de dijk gaat al zeker niet meer”, zegt Peggy Van de Stricht (50). Zeventiger Eric Geers die al veertig jaar in Tielrode woont, is een gegeerde prooi voor de knijten en heeft tal van beten. “Het worden echt littekens, dit is niet meer leefbaar” zegt hij. Ook Robert De Beaumorel (54) is de overlast beu. “Ik had hiervoor nog nooit van knijten gehoord. We kunnen gewoon niet meer buiten komen”, zegt hij. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Vlnr: Tielrodenaars Robert De Beaumorel, Peggy Van der Stricht en Eric Geers. — © pvs
De benen van Eric staan vol knijtenbeten. — © pvs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *