Nieuwe politiezone Scheldewaas boven de doopvont gehouden: “Vijf tot acht interventieploegen continu op de baan”

Wel kritische bedenkingen op eerste politieraad van fusiezone:
“Grotere zone, maar wel minder interventieploegen”

TEMSE/BEVEREN/ST-GILLIS-WAAS/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT/STEKENE – De nieuwe politiezone Scheldewaas is een feit. Het gaat om een fusie van de politiezones Waasland-Noord met Kruibeke/Temse en vanaf 1 januari ook Zwijndrecht.

Een korps van zo’n 400-tal mensen zal instaan voor de veiligheid van een kleine 160.000 inwoners. Opvallend is de naam Scheldewaas. Dit is namelijk ook de naam die op tafel lag voor de nieuwe fusiegemeente.

De eerste politieraad van de nieuwe fusiezone vond donderdag plaats in Beveren. De nieuwe zone is na Gent de grootste politiezone in Oost-Vlaanderen. Maar die grootte is voor sommigen ook een reden tot ongerustheid. Het korps telt 328 agenten en 80 burgerpersoneelsleden. Die zullen de veiligheid moeten waarborgen over een grondgebied van 34.112 hectare.

De politiezone Kruibeke-Temse zal deel uitmaken van de nieuwe politiezone Scheldewaas

6 ploegen op de baan

“Met deze fusie willen we meer en beter blauw op straat tegen dezelfde kostprijs”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

Het streefdoel is tussen 6 en 14 uur 6 ploegen op de baan te hebben. Voor de avondshift tussen 14 en 22 uur wil men zelfs 8 interventieploegen. Voor de nacht zouden er 5 ploegen moeten zijn tussen 22 en 6 uur. Omdat het zo’n grote zone is, wordt die voor de interventieploegen opgesplitst in vier gebieden.

Beveren/Zwijndrecht en Kruibeke/Temse/Burcht krijgen de klok rond twee ploegen. Sint-Gillis-Waas en Stekene zullen elk 1 ploeg hebben. Daarnaast zijn er ’s avonds nog twee ploegen die bijstand leveren in de hele politiezone.

Al in 2023 werd besloten dat de politiezone Kruibeke/Temse niet zou defusioneren door de aansluiting van de gemeente Kruibeke bij Beveren, maar dat ze zich zou aansluiten bij de zone Waasland-Noord. Zwijndrecht doet hetzelfde.

Schaalvergroting

Donderdag om 19 uur vond in het administratief centrum aan het Gravenplein in Beveren de eerste politieraad van de fusiezone plaats. Het is de op een na grootste politiezone in Oost-Vlaanderen worden. Enkel die van Gent is groter.

Scheldewaas wordt de nieuwe naam van de politiezone. Dat was trouwens een van de opties voor de naam van de nieuwe fusiegemeente die Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht omvat. Die benaming werd uiteindelijk afgeketst.

“Door de schaalvergroting zullen in deze nieuwe organisatievorm zowel mensen als middelen effectiever en efficiënter ingezet worden”, luidt het bij korpschef Leo Mares van de huidige politiezone Waasland-Noord.

Die grote geografische vorm zorgt ook voor bezorgdheid.

“Deze nieuwe gefuseerde politiezone vormt namelijk bijna een ring rond politiezone Sint-Niklaas. Dit zou voor minder aangename verrassingen kunnen zorgen op het terrein”, klinkt het bij de Beverse Groen-fractie. “Het zou zomaar kunnen dat bij een noodzakelijke tussenkomst door de politiediensten op pakweg grondgebied Temse of Stekene, een patrouille van Sint-Niklaas vlakbij is, maar er moet gewacht worden tot er hulp komt uit de eigen zone. Dit soort situaties moet te allen tijde vermeden worden.”

Optelsom

Ook N-VA-kopman Koen Daniëls uit St-Gillis-Waas werpt enkele bedenkingen op. “De nieuwe zone biedt de kans om het aantal interventieploegen te verhogen. Ik stel vast dat het er in totaliteit minder zijn. Ik betreur dat we door de fusie niet minstens de huidige interventiecapaciteit aanhouden. Momenteel zijn er 62 wijkagenten. Ik stel voor om die meer te betrekken bij interventies”, zegt hij.

Gebouwen behouden

De betrokken gemeenten hebben afgesproken dat de huidige gebouwen behouden blijven. Beveren wordt het hoofdcommissariaat met Temse als tweede belangrijke uitvalsbasis, met elk een onthaal en vertrekpunt voor de interventieploegen.

Daarnaast blijven ook de kantoren van Sint-Gillis-Waas, Stekene, Kruibeke en Zwijndrecht behouden met een onthaal dat 32 uur per week geopend is. De wijkwerking blijft overal een speerpunt met 1 wijkagent per 2.500 inwoners.

Met de eedaflegging van de leden van de nieuwe politieraad is de nieuwe zone Scheldewaas een feit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *