Sinds 1846 eigendom van gemeente, nu biedt Temse dekenij te koop aan: startbod is 340.000 euro

TEMSE – Gemeente Temse werkte de laatste jaren een visie rond patrimonium uit: welke gebouwen behouden we en welke niet, omdat er te grote investeringen voor nodig zijn. Daarom biedt men nu de voormalige dekenij te koop aan. Die beslissing kadert in een besparingsoperatie van de gemeente. “De grote investeringen die nodig zijn, zijn niet realistisch en rendabel voor ons bestuur”, klinkt het.

Het gemeentebestuur communiceerde al in 2022 om een gedeelte van hun patrimonium van de hand te doen. Gebouwen die niet meer voldoen aan de huidige normen van comfort en duurzaamheid, gaan onder de veilinghamer.

De voormalige dekenij in de Oeverstraat is één van die gebouwen. Het is namelijk aan een grondige renovatie toe. “De nodige investeringen zijn niet realistisch en rendabel voor het gemeentebestuur”, klinkt het.

Instelprijs

Pastoor Lambert Iwamba Musinde die er woonde, mocht vorig jaar een nieuw onderkomen zoeken. Daarvoor krijgt hij een woonvergoeding van de gemeente. Het gemeentebestuur heeft er nu voor gekozen om de openbare verkoop te lanceren. Vanaf 9 september om 14 uur kan er via het online biedplatform Biddit een bod uitgebracht worden. De verkoop loopt af op 17 september om 14 uur. De instelprijs is 340.000 euro.

“Dit pand heeft heel wat mogelijkheden. Wie over de nodige financiële middelen beschikt, kan het inrichten als woning, B&B of als pand voor een vrij beroep”, klinkt het.

Het is een ruim pand met op het gelijkvloers: inkomhal, wachtruimte, bureauruimte, twee vergaderruimten, een berging en een eetplaats. Via de keuken en de vergaderruimte ga je naar de tuin met overdekt terras. Achteraan in de tuin bevindt zich een garage. De 1e verdieping bestaat uit vier slaapkamers en drie badkamers. De tweede verdieping bestaat uit vier slaapkamers. Er is een zolderruimte (bereikbaar via lift) en een provisiekelder, waarop een wijnkelder aansluit.

Monument

De dekenij is al sinds 1846 in handen van de gemeente, maar het gebouw dateert al van veel vroeger. Het oorspronkelijke gebouw komt uit het derde kwart van de 18de eeuw en werd opgericht door de paters Oratorianen.

In 1761 kreeg de dekenij zijn huidige vorm, maar door de jaren heen onderging het enkele grondige aanpassingswerken met als laatste de installatie van een lift in 1988. Sinds 2002 werd het pand geklasseerd als beschermd monument.

Meer info, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *