De Vlaamse Waterweg plaatst extra knijtenvallen in Elversele

TEMSE/ELVERSELE – De afgelopen dagen en weken kwamen er meer meldingen over knijten binnen uit de Durmevallei. Daarom werden er door de Vlaamse Waterweg vandaag vijf extra knijtenvallen geplaatst langs de Durmedijk in Elversele. In totaal staan er nu 13 vallen voor de steekgrage muggen ter hoogte van het Klein Broek.

De vallen hebben als doel zoveel mogelijk knijten te vangen om zo de hinder voor de buurt te beperken”, stelt Max Verdonck van de Vlaamse Waterweg. “Op basis van monitoringsgegevens bekijken we steeds of er vallen verplaatst of bijgeplaatst moeten worden.”

Specifieke locatie

“Sinds 2023 loopt er in het Zeescheldebekken een pilootproject, waarbij we het effect van knijtenvallen testen en we de knijtenpopulaties in kaart brengen. Ook in 2024 zetten we dit pilootproject rond de knijtenvallen verder”, klinkt het. “Grote vallen worden ingezet om effectief knijten te bestrijden, de kleinere vallen dienen om de aanwezigheid van knijten te monitoren en om de effectiviteit van de vallen te meten en verder te optimaliseren.”

Het effect van knijtenvallen is afhankelijk van de specifieke locatie en van de intensiteit van de knijtenhinder. Als reactie op de lokale hinder van de voorbije weken, worden langs de Durmedijk in Elversele vijf extra vallen geplaatst.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval.

“Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen”, aldus Verdonck. “Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze. Door de gevangen knijten te tellen, krijgen we een duidelijker beeld van de relatieve grootte van de knijtenpopulatie. De Universiteit Antwerpen staat in voor de monitoring.”

In opmars

“Trouwens knijten komen van oudsher voor langs onze getijderivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest”, horen we bij de Vlaamse Waterweg. “Maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest..”

“De waterkwaliteit in de Schelde en zijrivieren is de laatste jaren enorm verbeterd. We merken dus dat de knijten, die 100 jaar geleden ook al voorkwamen in deze regio, terug aan een opmars zijn begonnen. Ze worden geholpen door de betere waterkwaliteit, maar ook door de klimaatopwarming. Knijten, maar ook muggen en andere insecten zijn dus overal in opmars in de buurt van rivieren en water.”

default

Een gedachte over “De Vlaamse Waterweg plaatst extra knijtenvallen in Elversele”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *