In de catacomben van vroegere Boelwerf wordt isolatie… gekweekt: “Dit is het bouwmateriaal van de toekomst”

TEMSE – Bij C-biotech, een onderdeel van Cordeel Group in Temse, staat duurzaamheid bovenaan de agenda. Ze openden een hoogtechnologisch labo waar ze isolatie kweken in de catacomben van de vroegere Boelwerf.

“Je kan het vergelijken met een brood bakken”, zegt bezieler Frederik Verstraete. “Dit is het bouwmateriaal van de toekomst.”

Frederik Verstraete van C-biotech, de bezieler achter het project van gekweekte isolatie. — © pvs

Aan innovatieve ideeën is er bij C-biotech geen gebrek. Zo haalden ze in het verleden al meermaals de pers met hun hennep. De plant wordt ingezet tegen bodemvervuiling. Hennep haalt PFOS uit de grond en het is na de oogst de ideale grondstof bij de productie van diverse bouwmaterialen. Eén daarvan is isolatie. Het bedrijf heeft een labo waar ze isolatiemateriaal kweken.

Brood afbakken

“Dit is het bouwmateriaal van de toekomst. We zijn er in geslaagd een CO2- negatief te product te maken dat meer CO2 opslaat dan bij de productie is vrijgekomen”, zegt Verstraete. (Lees verder onder de foto)

De geoogste hennep wordt vermalen.

“Die maken we steriel en injecteren we met mycelium. Dat zijn schimmeldraden die razendsnel kweken. Op enkele dagen tijd hebben een we een vaste massa”, zegt Verstraete. “Het kweekproces moet wel stopgezet worden. Dit gebeurt in een oven waar het materiaal opgewarmd wordt tot zeventig graden. Eigenlijk kan je het hele proces het best vergelijken met brood afbakken. De isolatie wordt nadien omhuld met onze eigen geperste platen van hennep. Het eindresultaat is een veelzijdig prefab bouwpaneel.” (Lees verder onder de foto)

Brandveilig

Momenteel worden de vroegere tunnels van de Boelwerf onder het hoofdkwartier van Cordeel gebruikt om de isolatie te kweken.

“Het klimaat is hier ideaal”, klinkt het. “We gaan nu de stap zetten naar industrialisering van het product op grote schaal.

Het bedrijf heeft al een partner gevonden en men wil binnen de drie jaar een miljoen vierkante meter produceren.

“Het is een fantastisch, brandveilig product dat hoog scoort op het vlak van thermische en akoestische isolatie. Het zal op termijn de traditionele minder duurzame isolatiematerialen zoals PUR vervangen.” (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Frederik Verstraete en zijn team van ingenieurs die in de tunnels van de voormalige Boelwerf isolatie kweken. — © pvs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *