Taverne-restaurant Kaai 22 heeft er een broertje bij (maar wel 8000 km. hier vandaan)

TEMSE/SUQIAN – Tony Nai van Kaai 22 op de Wilfordkaai en Hotel Temse op de Markt opende onlangs samen met zakenpartner Wim Gyselen van de brouwerij MokkeBier uit Kontich een zogenaamde brewpub in Chinese miljoenenstad Suqian (spreek uit als Suchèn). De zaak kreeg net zoals in Temse de naam Kaai 22 omdat de locatie ook aan het water ligt.


In 2019 werden tijdens een handelsmissie met ondermeer toenmalig burgemeester Luc De Ryck de eerste contacten gelegd. Door de coronacrisis werd het project even ‘on hold’ gezet, maar 5 jaar later opende dan toch een microbrouwerij met drank en eetgelegenheid de deuren in de stad Suqian (4.7 miljoen inwoners), tevens de geboortestad van Tony Nai.

Ook China heeft nu zijn eigen ‘Kaai 22’

Compromis

“Tony Nai woont al 25 jaar in België. In Temse runt hij restaurant Kaai 22 en hotel Temse”, stelt Wim Gyselen. “In Lokeren opende hij een paar jaar geleden dumplingfabriek Euro Dumplings. Dankzij Tony konden we de juiste contacten leggen. Zonder iemand als Tony zou dat nooit gelukt zijn.”

De zogenaamde brewpub is een compromis tussen België en China”, vertellen Nai en Gyselen. “Voor een volledig Belgisch concept is de stad nog niet klaar.

“Suqian komt heel hard op dankzij Chinese investeringen, maar het aantal westerlingen dat ik er tegenkwam tijdens voorbereidende bezoeken de afgelopen jaren kan ik op één hand tellen”, stelt Gyselen. “De benedenverdieping is wel degelijk een Belgisch café, met een bar en tafeltjes, en er zal ook een brouwinstallatie staan.

Naast Mokkebier wordt er ook Kerelbier uit Tielrode geschonken

“De bovenverdieping zal ingericht worden met aparte ‘kamers’, want Chinezen hebben de gewoonte om bij familiale samenkomsten of zakelijke gesprekken op restaurant apart te eten. Daarbij is het ook de gewoonte om eten te delen. En dus kozen we ook voor dat concept. Stoofvlees en frietjes zijn er zeker bij. Op het menu staan bijvoorbeeld ook gefrituurde garnalen en gebarbecuede satés.”

Beneden en boven zullen telkens vijftig gasten kunnen aanschuiven, en ook het terras biedt nog eens evenveel ruimte. De zaak kreeg, net zoals in Temse, de naam Kaai 22 omdat het ook aan het water ligt.

De zaak kreeg de naam Kaai 22 omdat het ook aan het water ligt

Grote brouwerij

Gyselen en Nai mikken ook meteen hoog.

“Bedoeling is dat de brewpub een testcase is, om daarna een grote brouwerij te openen van een paar miljoen flessen per jaar. Een gebouw van 20.000 vierkante meter in een deelgemeente van Suqian is al voor ons voorbehouden”, zegt Gyselen. “En hopelijk krijgen we vandaaruit voet aan grond in andere Chinese steden. In China kan het plots snel gaan. Om maar een voorbeeld te noemen: de Chinese koffiehuisketen Luckin Coffee, het lokale Starbucks zeg maar, ontstond in 2017 en telt ondertussen 9.351 filialen.”

In de zaal installeerde men ook een microbrouwerij

Wie weet kan Suqian zo wel meer Europese toeristen ontvangen.

“De Chinezen exporteren minder, je merkt dat ze op zoek zijn naar andere inkomsten, en op toerisme wordt momenteel sterk ingezet. Suqian ligt aan een groot meer – het heeft zeker veel potentieel. En wij ervaren de Chinezen telkens weer als supergastvrije mensen.”

De zaak werd onlangs officieel geopend door Tony Nai en Wim Gyselen, in het bijzijn van enkele lokale ‘mandatarissen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *