Oppositiepartij Tesamen roept gemeente op om alternatieve plannen te onderzoeken voor invulling van oude steenbakkerijsite met 750.000 kubieke meter grond: “Financieel en contractueel kan het niet anders”

STEENDORP – Het is al enige tijd bekend. De oude steenbakkerijsite in Steendorp krijgt een groene bestemming. Voor oppositiepartij Tesamen blijft het storten van ‘twee gigantische hopen grond’ van 750.000 kubieke meter grond een doorn in het oog. “Een scenario zonder grondverzet is contractueel en financieel niet mogelijk. De heuvels zullen voor een mooi zicht op De Schelde zorgen en leuke wandelingen mogelijk maken”, zegt bevoegd schepen Wim Van Rossen (Open Vld).

De aanpak van de verloederde steenbakkerij in Steendorp is al jarenlang voer voor verhitte discussies tussen het gemeentebestuur, oppositiepartijen, belangengroepen en bewoners. De steenbakkerij sloot de deuren in 2011 en er werden daaropvolgend al menig voorstellen gedaan voor een herbestemming. Een stortplaats, kmo-zone, woongelegenheden, … zijn enkele van de opties die werden overwogen, maar telkens van tafel werden geveegd.

In 2022 kwam er dan eindelijk schot in de zaak nadat er een brownfieldconvenant werd opgezet dat een juridisch kader bood waarin de betrokken partijen zoals gemeente, grondeigenaars en de Vlaamse overheid aan een oplossing kunnen werken om een verwaarloosde, onbenutte locatie nieuw leven in te blazen.

Groene bestemming

Die convenant wierp uiteindelijk zijn vruchten af en er werd beslist dat er op de locatie plaats moet zijn voor natuur, zachte recreatie en toerisme. De bewoners van Steendorp kregen ook de kans om mee te werken aan de plannen. Onder hen heerst een algemene consensus: “We zijn opgelucht dat de site een groene bestemming krijgt.”

750.000 kubieke meter grond

In die convenant werd overeengekomen dat de huidige eigenaars, in ruil voor de aankoop, 750.000 kubieke meter grond mogen storten. Die clausule baart oppositiepartij Tesamen al enige tijd zorgen.

“Dat komt overeen met vier voetbalvelden waar telkens twintig meter grond op ligt”, zegt gemeenteraadslid Alec Lamberts. “Daarop wordt natuur ontwikkeld, maar is dat wel echt nodig? Het storten van de grond is er enkel voor de financiële belangen van betrokken privébedrijven. Ik roep de gemeente op om alternatieve plannen te laten onderzoeken.”

Oppositieraadslid Alec Lamberts (Tesamen) samen met Erik Baeck van vzw Leefruimte Steendorp (r)

“Dit project is contractueel en financieel onhaalbaar zonder gronddeponie. Er zal trouwens enkel grond van de zuiverste categorie worden gedumpt”, antwoordt schepen Van Rossen. “Als we dit niet doen, zetten we stappen achteruit en moeten we kijken naar een kmo-zone of woonzone om het financieel haalbaar te maken. Die weg hebben we afgeblokt omdat daar geen draagvlak voor is. Voor dit project is dat draagvlak er wel. Dat was duidelijk op de verschillende participatiemomenten met de bewoners. Het spijt mij dat de mensen daar niet gezegd hebben wat u als gemeenteraadslid had willen horen.”

Masterplan

Ondertussen heeft het aangestelde planbureau al een masterplan afgewerkt. “Er lagen verschillende opties op tafel, maar nu wordt er gewerkt om de locatie een volledig groene invulling te geven met plaats voor recreatie en horeca. De gronddeponie zal worden geconcentreerd op een iets kleinere oppervlakte met hoogteaccenten”, zegt de schepen. Zo zullen er twee heuvels zijn van zestien meter hoog en een van acht meter. “Die zullen zorgen voor leuke wandelingen en een mooi zicht op De Schelde”, aldus de schepen. (lees verder onder de foto)

De heuvels zullen volgens de schepen een mooi zicht bieden op de Schelde. — © IF

De oppositie is niet overtuigd en stelt zich vragen bij de impact op de waterhuishouding, stabiliteit en de vele vrachtwagenbewegingen. Eric Baeck van vzw Steendorp Leefruimte maakt zich zorgen over geluidsoverlast voor de omwonenden. “Alles wat op die locatie wordt gestort, hoor je tot in het centrum. Het is er een natuurlijk amfitheater”, zegt hij.

Nationaal Park Scheldevallei

Het gemeentebestuur stelt gerust. “Het gaat hier om twee à drie vrachtwagens per dag. De heuvels gaan ook geen opvallende ‘bulten’ zijn in het landschap. Ze zullen lager zijn dan het naastgelegen fort en de achterliggende Kapelstraat. De bewoners zijn trouwens blij dat er schot in de zaak komt. Het is een mooi project voor het dorp, zijn bewoners en de bezoekers van het Nationaal Park Scheldevallei”, zegt Van Rossen. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

De oppositie vraagt aan het gemeentebestuur om af te zien van het dumpen van 750.000 kubieke meter grond. — © IF

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *