TIELRODE – Voor de derde keer in een week tijd slagen inwoners uit Temse en Tielrode erin om een sloop of verkaveling tegen te houden. Deze keer werd de verkavelingsvergunning van het Berkenbosje in Tielrode, goed voor 52 woongelegenheden, vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
“De gewone man moet zich niet laten doen. Wij hadden het gevoel recht in onze schoenen te staan”
Pieter Lenart
De mondige Temsenaren halen met de strijd voor het behoud van het Berkenbosje opnieuw een slag thuis, nadat vorige week de sloopvergunning van een historisch pand aan de Wilfordkaai in Temse werd vernietigd en maandag het schepencollege zwichtte voor het massale protest tegen de verkaveling Roomacker in Tielrode. Nu vernietigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen de verkavelingsvergunning van de deputatie voor het Berkenbosje.
“Het is een strijd van David tegen Goliath, maar deze beslissingen maken duidelijk dat het mogelijk is”, reageert Pieter Lenart, die samen met Ludo Boel en milieuwerkgroep Ons Streven naar de Raad stapte. “De gewone man moet zich niet laten doen. Wij hadden het gevoel recht in onze schoenen te staan, maar onze bezwaren tegen de verkaveling werden weggelachen. Dat motiveerde ons om een dure en zes jaar aanslepende procedure vol te houden. De voorzitter van de Raad zijn we dankbaar, want voor het eerst was er iemand die echt naar ons luisterde en dat leidde tot een beslissing in ons voordeel.”
Eerst het gemeentebestuur en daarna de deputatie hadden eerder groen licht gegeven voor de verkaveling. “De deputatie ging daarmee in tegen het advies van de eigen stedenbouwkundig ambtenaar”, voert Lenart aan.
De verkaveling was gepland tussen de Gentstraat en de Durmestraat, tegenover de voormalige steenbakkerij. Het was de bedoeling 52 woongelegenheden te realiseren op de plaats waar nu een berkenbos en een akker liggen.
“Maar die akker is nodig voor de waterhuishouding van de buurt en het berkenbos is opgehoogd met vervuilde grond: daar wil je niet op bouwen. Bovendien is het niet meer van deze tijd om een bos te laten verdwijnen”, meent Lenart.
Ook milieuvereniging Ons Streven is tevreden met de beslissing. “We hadden twaalf motieven om de verkavelingsvergunning te laten vernietigen. De eerste twee waren al ruim voldoende. Zo ontbreekt een tweede ontsluitingsweg en is de procedure voor het verleggen van voetweg 25, waartegen honderden mensen bezwaar aantekenden, niet afgerond.”
Persoonlijke overwinning
Ons Streven zegt ook een persoonlijke overwinning te boeken. “In dit arrest wordt de milieuwerkgroep erkend als een procesbekwame vereniging. Met deze uitspraak staat de milieuvereniging van het dorp nu ijzersterk om toekomstige projecten juridisch aan te vechten.”
Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet