TEMSE – Zaterdag 14 januari 2017 hield Op Stoapel vzw haar jaarlijkse receptie in een wijnbar op Cauwerburg. De vereniging hoopt de komende jaren aan de slag te gaan met het erfgoed van de scheepsbouw in Temse dankzij het plan ‘POSES’. Men wil ondermeer dankzij de de scheepskraan het toerisme in de regio een boost geven.
Er was ook gelegenheid om het lokaal van de vereniging, de Stuurhut, te bezoeken, mooi ingericht met foto’s en voorwerpen van de voormalige Boelwerf. Het lokaal is een chalet in de gebouwen van Belgomine aan Cauwerburg. De vereniging huurt het lokaal en dat is mogelijk door de steun van meer dan 160 leden en ereleden.
Tijdens de receptie was het gezellig druk met een 120-tal aanwezigen. Een minitentoonstelling werd ingericht in het kleine zaaltje achteraan. Er was een eerbetoon aan José de Staelen die overleed in 2016 (stichtend lid Op Stoapel en legendarische zanger van Boelwerf). Ook de giften aan Op Stoapel kwamen aan bod met een maquette van de car-ferry ‘Prins Philippe’ en schilderijen van Willy Verdickt en Gaston Derkinderen.
Na een welkomswoord van ondervoorzitter Eric Bauwelinck gaf voorzitter Lieven Muësen meer uitleg over het plan POSES (Project Ons Scheepsbouw Erfgoed Scheldeland).
“Dat is een bundeling van ideeën ontstaan in de schoot van Op Stoapel om aan de slag te gaan met erfgoed van de scheepsbouw in Temse met de beschermde Boelwerf/Cockerill/kraan als centraal gegeven”, stelt Lieven Muësen. “De kraan, die nu bedreigt erfgoed is, willen we opwerpen als een kans om het toerisme in de regio een boost te geven. Dit monument mag niet verdwijnen.”
Na de uiteenzetting gaf secretaris Paul Bertolo meer uitleg bij de ledenwerking en de jaarlijks reis die gemaakt wordt naar een water-gebonden erfgoedsite. Dit jaar trekt Op Stoapel naar Wallonië met de scheepsliften van Strépy en het Hellend vlak van Ronquières.
Penningmeester Theo Baeke gaf een overzicht van de verwezenlijkingen in 2016 waarna Eddy Van Grevelinge meer toelichting gaf bij de vrijwilligerswerking die zo belangrijk is bij een organisatie als Op Stoapel.
In 2017 wil Op Stoapel een studiedag voor het grote publiek organiseren over het plan POSES. Dit plan zal de komende jaren een prioriteit zijn met hopelijk ook concrete resultaten tegen het jaar 2019. Op Stoapel en hopelijk ook gans Temse herdenkt dan het faillissement van Boelwerf 25 jaar geleden.
Verder neemt Op Stoapel zoals altijd deel aan de Erfgoeddag met een project in rustoord De Reiger. nl.‘IN ONZEN TIJD, ZORG VOOR ELKAAR OP BOEL’
Het archief van Op Stoapel groeit gestaag.
“Het is dan ook dringend tijd om het archief te ordenen en te archiveren. Een belangrijke doelstelling voor 2017”, weet Muësen. “Alle medewerkers van Op Stoapel zijn vrijwilligers. Nieuwe mensen zijn altijd welkom om onze doelstellingen te kunnen bereiken. de nieuwjaarreceptie toonde in elk geval aan dat er veel mensen zijn die Op Stoapel een warm hart toedragen en willen helpen om het erfgoed van de scheepsbouw in het algemeen en dat van Boelwerf in het bijzonder terug op de kaart te zetten.”