TIELRODE – Donderdag 3 oktober was het feest in WZC Huize Vincent in Tielrode. Er werd het 25-jarig bestaan gevierd van de dovenafdeling ‘Stille Droom’. Het enige woonzorgcentrum in Vlaanderen dat gespecialiseerd is in de opvang van dove bejaarden.
Vlaanderen telt slechts één woonzorgcentrum met een afdeling voor doven. Ze maakt deel uit van Huize Vincent in Tielrode. De werking, die er al 25 jaar gedijt, is een voortzetting van het dovenrusthuis Stille Droom, dat in 1987 in de Akkerstraat in Temse zijn deuren opende.
Van Stille Droom naar Sint-Jozef
Het rustoord voor doven in Temse opende al in 1987 de deuren, toen nog in een statig herenhuis in de Akkerstraat. Door strenge infrastructuursnormen werd de werking in 1999 overgeheveld naar rusthuis Sint-Jozef, dat in 2010 werd omgedoopt tot Huize Vincent.
“In 1984 schonk de familie Hemelaer aan de Broeders van Liefde dit statig herenhuis op voorwaarde dat het zou worden ingezet voor gehandicaptenzorg”, blikt oud-burgemeester Luc De Ryck terug. “Broeder Maurice Buyens, zoon van dove ouders, richtte er een rusthuis in voor dove bejaarden. Met zijn 12 kamers betekende het een gelukkige oude dag voor heel wat residenten. Wegens de kleinschaligheid en de steeds strengere infrastructuurnormen werd de werking in 1999 overgeheveld naar het woonzorgcentrum in Tielrode.”
Gebarentaal
“In onze dovenafdeling beschikken we over 16 kamers waarvan er momenteel 10 ingevuld zijn”, stelt directeur Woonzorg, Mireille Beck. “De kamers zijn aangepast. Dat gaat soms om kleine details zoals het brandalarm. In deze kamer is dat geen sirene maar een flitslicht. Ook de dagdagelijkse werking is hier anders. We beschikken met Björn over één dove zorgkundige maar ook de rest van het personeel heeft gebarentaal aangeleerd.
“We hebben zelfs twee dove schoonmaaksters. Door hun beperking is ook de animatie aangepast. Het maakt dat deze afdeling een kleine maar zeer hechte groep vormt binnen ons woonzorgcentrum. Iedereen helpt elkaar. Sommige bewoners die nog goed te been zijn, doen bijvoorbeeld boodschappen voor de andere residenten.”
Huize Vincent telt onder de andere bewoners uiteraard ook heel wat mensen die wegens ouderdom hardhorig of bijna doof zijn geworden.
“Maar die worden niet naar deze afdeling gebracht. De mensen die hier verblijven zijn meestal doof geboren en kennen dus ook gebarentaal. Ze komen hier terecht uit heel Vlaanderen. In een ander woonzorgcentrum zouden ze eenzaam zijn door hun beperking maar hier vinden ze het sociaal contact dat ze nodig hebben.”
Sociaal contact
Voor dat sociaal contact zorgt ook de regionale dovenvereniging De Waasvrienden. Wadoda (damesclub) en Wadoka (kaartersclub) houden er hun maandelijkse activiteiten en zorgen ervoor dat de bewoners betrokken blijven bij de Wase dovenwerking.
“Bovendien voorziet de sociale huisvestingsmaatschappij Woonst binnen het woonproject De Brabander rechtover Huize Vincent drie appartementen voor dove personen”, zegt Luc De Ryck die sinds enige tijd in de raad van bestuur van het woonzorgcentrum zetelt. “Ze kunnen deelnemen aan de activiteiten van Stille Droom. Zeker op oudere leeftijd is dat sociaal contact erg belangrijk voor doven.”
Uitdagingen
Uit de originele leefgroep uit de Akkerstraat verblijft er nog één resident in Stille Droom: de 90-jarige Leon Vanstraceele. Hij mocht de expo openen die naar aanleiding van het 25-jarig bestaan werd ingericht in het woonzorgcentrum. Die loopt nog tot zondag 6 oktober in de gelijkvloerse cafetaria.
Naar aanleiding van het jubileum werd ook een mooie cheque van 4.800 euro overhandigd. Dat is de opbrengst van de veiling van een originele reuzentekening van Suske en Wiske van de hand van tekenaar Paul Geerts.
Huize Vincent is opgetogen over deze opbrengst. Die zal gebruikt worden om de ICT-toepassingen te optimaliseren, maar er wordt ook een deel geïnvesteerd in de vrijetijdsbeleving van de bewoners.
In de toekomst wacht Stille Droom nog heel wat uitdagingen.
“Voor doven die niet uit deze streek komen, is de stap heel groot om naar hier te komen”, klinkt het. “Daatom willen we extra inzetten op die drempelvrees. Op de afdeling hebben we zestien kamers, dus er is nog plaats vrij. Iedere bejaarde die met een dovenproblematiek kampt, is hier welkom”, zegt Kris Beeckman, voorzitter van de raad van bestuur van Huize Vincent.
Meer foto’s, klik hier