Gemeenteraad eensgezind misnoegd over partijgrenzen heen
Na het sluiten van de loketten in het Temsese station op 18 maart realiseert Infrabel een tijdelijke voetgangersbrug over de sporen, om op een veilige manier spoor twee te kunnen bereiken. Het boze gemeentebestuur plant volgende week een protestactie.
“Eerst sluiten de loketten en nu dit. Wil de NMBS geen reizigers meer in het Temsese station?”
Door het sluiten van de loketten is er vanaf 18 maart geen toezicht meer en daarom zoekt Infrabel een oplossing om de voetgangers veilig van en naar spoor twee te krijgen.
“Er is een voorstudie aan de gang voor de realisatie van een onderdoorgang. We vrezen dat mensen na de sluiting van de loketten op een onveilige manier over de sporen zullen stappen. Daarom bouwen we een tijdelijke brug over de spoorweg. Die zal in april al klaar zijn. Mensen die moeilijk ter been zijn, kunnen de NMBS bellen en dan zorgen we voor begeleiding”, zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. “We hebben al drie keer overlegd met de Temsese burgemeester en de twee bevoegde schepenen. We rekenen op een constructieve houding. We willen echt de mensen niet lastigvallen, we laten enkel de veiligheid primeren.”
De Temsese gemeenteraad reageert unaniem misnoegd. Dat bleek toen gemeenteraadslid en pendelaar Eddie Gosselin (Open VLD) de problematiek van het station aankaartte. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V) zijn alle partijen verenigd in hun ongenoegen.
Voorbeeld nemen aan Zele
“Volgende week voeren alle partijen samen een protestactie aan het station. Eerst was er de aankondiging van de sluiting van de loketten en nu deze brug”, zegt schepen Verbeke. “Wil de NMBS gewoon geen reizigers meer in Temse? De brug komt in de richting van de Spoorweglaan, zeven meter hoog, op 125 meter van het station. De trap heeft een lengte van 25 meter. Wie vanuit het centrum komt, moet eerst voorbij de brug een ticket halen aan de automaat en dan terugkeren om via de brug naar spoor twee te gaan. Dat is een serieuze afstand door weer en wind. Rolstoelgebruikers, kinderwagens, koffers: wie niet zelf de trappen op kan, mag de NMBS bellen voor hulp. Maar dat moet je 24 uur op voorhand aanvragen. Niet bepaald klantvriendelijk. En er zijn betere oplossingen, een oversteek met slagbomen bijvoorbeeld.”
Jan Vanseveren van reizigersorganisatie TreinTramBus treedt de mening van het gemeentebestuur bij. “Zo’n brug is duur en niet klantvriendelijk”, zegt hij. “Geldverspilling. Voor een vlot, goed en goedkoper voorbeeld is het nochtans niet lang zoeken. Kijk naar Zele, waar ze een oversteek met slagbomen hebben voor voetgangers.”
Ook het sluiten van de loketten valt niet in goede aarde. “In plaats van te sluiten, vul de verkoop van kaartjes aan met een kleine kruidenier,
zoals in Zwitserland populair is”, zegt Vanseveren. “In Temse zou het perfect mogelijk zijn. Door de ligging buiten het centrum is er geen concurrentie met een plaatselijke handelaar.” (Bron: HN, GVH)
Wat met de senioren ?
Volgend gemeenteraadslid en erevoorzitter van de Ouderenadviesraad, Roger Troubleyn (CD&V) zullen heel wat senioren problemen hebben om tickets aan het station van Temse voortaan via een automaat aan te kopen.
“Senioren zijn niet opgegroeid met automaten. Wij hebben de tijd gekend Zonder bankkaart en bankcontact en zonder parkeermeters in ons dorp. Met loketbedienden in AZ Nikolaas om je in te schrijven en stemmen in het kieshokje met potlood en niet met computers”, schetst Troubleyn. “Steeds meer nemen automaten de mensen over. Een evolutie die nog verder zal gaan. Sociaal contact verdwijnt meer en meer. Wie al eens getuigen geweest is bij een verkiezing weet dat er wel wat mensen, vooral senioren, zijn die problemen hebben met stemmen”.
Laat ons de senioren in 3 groepen verdelen:
1 Actieve senioren: doen nog mee met alles en hebben geen problemen met computer, smartphone, tablet.. Hebben misschien ook computercursus in het CVO gevolgd.
2 Oudere senioren: komen met hulp naar kiezing: werden gebracht, hebben hulp in kieshokje…
3 Actieve senioren: die niet meer mee zijn met de moderne dingen zoals computer… Sommigen staan in het kieshokje te sukkelen en vragen dan soms uiteindelijk om hulp.
Die laatste groep zal ook problemen hebben met een treinbiljet kopen aan de automaat.
Ik stond een half jaar geleden in het station van Sint-Niklaas. Aan het loket stond een lange rij en de automaat daarnaast was vrij. Niemand durfde de automaat gebruiken. En dat waren niet alleen senioren. Zelf hebben we de automaat gebruikt. Er waren er die kwamen kijken om het te leren.
Mijn vraag is dan ook: zullen er in Temse demo’s gegeven worden om de automaat aan het station te leren gebruiken”?
De tiket-automaten moeten dan wel nog werken ook hé. Ik heb al aan die automaat gestaan en die gaf geen krimp.
Loket ging juist open en ik kon op laatste nipperke nog tiket bemachtigen.