TEMSE – Komend weekend kan men in het Hollebeekzaaltje aan de Prinsenlaan nog de fototentoonstelling ‘Ssst.. luister’, van fotoclub After4 gaan bekijken. Tijdens de speech voor officiële opening vertelde burgemeester Hugo Maes meer over de geschiedenis van de Temsese fotoclubs. After4 pakte afgelopen zomer nog uit met een expo van dierenfoto’s op de Wilfordkaai.
In het After4 cafeetje kan men tijdens de openingsuren doorlopend een videopresentatie bekijken met foto’s van de opdrachten die de leden het voorbije jaar uitgevoerd hebben.
Burgemeester Hugo Maes was aanwezig om de tentoonstelling officieel te openen.
Uitmuntende fotografen
“De beeldende kunsten zijn een wondere wereld, zeg maar een tijdloze rijkdom. Tekenen, beeldhouwen en schilderen zijn de oudste vormen.
van veel jongere datum is de Fotografie”, vertelde burgemeester Hugo Maes tijdens de vernissage. “De oudste foto’s van Temse gaan terug tot 1870: foto’s van de eerste Scheldebrug, die – zoals u allicht weet – is ontworpen door Gustave Eiffel. Er is toen een boek uitgegeven met foto’s van de brug. De gemeente heeft het in zijn archief. Het is een absoluut koninginnenstuk.”
“Uit de jaren 1870 heeft ons gemeentelijk archief eveneens foto’s van het kasteel van Janssens de Varebeke. De fotografie kende in onze gemeente een ongewoon hoogtepunt voor de Eerste Wereldoorlog. De postkaarten die toen werden uitgegeven behoren tot de beste in ons land. Meerdere uitmuntende fotografen leven verder in deze kaarten. Ik vermeld enkel de bekendste: Theofiel Vanderbiest.”
(Lees verder onder de afbeelding)
Na de Tweede Wereldoorlog floreerde de fotografie in onze gemeente dankzij meerdere verenigingen.
Foto – en Diakring
“Niemand kent allicht nog Licontra, in 1951 opgericht door Gaston Feremans, de vader van Lucille Feremans”, aldus de burgemeester. “Het was een foto- en filmclub, die internationaal actief was. Leden zijn met hun werk gelauwerd in binnen- en buitenland. In lokaal Het Volk kwam in de jaren ’60 de Fotoclub Temse tot stand, met als bekende leden ondermeer Marcel De Pauw, Valeer Peirsman en Louis Huyben. Op initiatief van Louis Huyben is daaruit in 1971 Vakantiegenoegens ontstaan, het huidige Pasar. In deze context vermeld ik ook graag de Foto- en Diakring van de Boelwerf.”
Individuele namen die geschiedenis schreven en zonder twijfel bij de ouderen vertrouwd in de oren klinken, zijn Alex Suanet, fotograaf van de Boelwerf, sleutelfiguur van Fotoclub Flash, leermeester en voorbeeld van velen, fotografisch ook erg actief als beheerraadslid-fotograaf van het Gemeentemuseum,
Jerome Smet, de eerste echte persfotograaf van Temse. Hij was lid van de Fotoclub Temse. en natuurlijk Lucille Feremans, die haar vader in het spoor volgde en is uitgegroeid tot een internationaal gelauwerde kunstfotografe.”
Bovenal kwaliteit
Het spreekt vanzelf dat daar nog een groot aantal namen kunnen aan worden toegevoegd.
“De jongste verenigingen in onze gemeente zijn Anders 23 onder leiding van stichter-voorzitter Walter Jansegers. Zij exposeerden vorige maand in het Gemeentemuseum”, klinkt het “En natuurlijk ‘After4’ een jonge club maar met een imposant palmares. De bestendiging van de werking en de frequentie van de activiteiten zijn één verdienste, maar bovendien worden uw initiatieven en werking gekenmerkt door originaliteit, durf, verscheidenheid en bovenal kwaliteit. Deze tentoonstelling is daarvan eens te meer een voorbeeld.”